INTERVJU Petar Petković: Priština mora da razgovara o formiranju ZSO

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

22. 11. 2021. u 12:00

JEDINA pregovaračka platforma Prištine jeste da pokuša da isprovocira zvanični Beograd na neku neodmerenu reakciju, a ne da razgovara i rešava otvorena pitanja. Nema smisla da Priština beži od teme formiranja Zajednice srpskih opština, jer će o njoj morati da razgovaraju, s obzirom na to da Beograd neće odustati od tog zahteva.

ИНТЕРВЈУ Петар Петковић: Приштина мора да разговара о формирању ЗСО

Petar Petković

Ovo za "Novosti" poručuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, nakon neuspeha poslednje runde dijaloga u Briselu zbog odbijanja predstavnika Albanaca da se razgovara o temi koju je na dnevni red stavila EU, i u trenutku dok iz Prištine stižu nove provokacije o ujedinjavanju sa Tiranom.

* Ima li smisla pregovarati kada se opstrukcije nastavljaju, a Brisel nema mehanizam ili neće da izvrši pritisak na Albance?

- Predstavnici Prištine su u Brisel došli sa jednim jedinim ciljem - da potpuno obesmisle dijalog. Ne samo da su kategorički odbili da razgovaraju o formiranju ZSO, već su otišli i korak dalje, odbijajući da sa Beogradom razgovaraju i o pitanju energetike. Umesto što direktno nipodaštava Briselski sporazum, Kurtiju bi bilo bolje da se zamisli zašto su danas Đakovica, Priština, Peć i drugi gradovi monoetničke sredine, očišćene proterivanjem Srba. Dodatno, provokacije radi, Kurti najavljuje da će tobože da obilazi srpske sredine, iako bi mu bolje bilo da obilazi gradove u kojima je doživeo debakl na izborima. To su sve poruke u lice EU. Siguran sam da su oni te poruke i te kako dobro razumeli i nadam se da će na njih umeti da odgovore.

* Da li je došlo vreme da se briselski sporazumi proglase neuspešnim, a pregovori vrate u okrilje Saveta bezbednosti UN?

- Nema sumnje da bismo danas imali mnogo povoljniju poziciju da su pregovori ostali da se vode pod okriljem Ujedinjenih nacija, jer tamo imamo naše tradicionalne saveznike. Međutim, bivša vlast na čelu sa Borisom Tadićem, Draganom Đilasom i Vukom Jeremićem, odlučila je da ih izmesti u Brisel. Zbog toga Srbija danas plaća njihov ceh i vodimo razgovore gde nam je manevarski prostor manji od vrha čiode. Samo zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću naš glas se danas čuje i mi smo u stanju da kao vodeća zemlja po rastu BDP, ekonomski pomognemo naš narod u južnoj pokrajini. To naš narod i te kako oseća i zna da ih država Srbija nikada neće ostaviti na cedilu.

* Predstavnici Srpske liste dali su ultimatum Prištini da formira ZSO do početka godine ili izlaze iz institucija.

- Ni mi ni SL ne razgovaramo jezikom ultimatuma, to je bila poruka srpskog naroda koji je u tri nedelje bio na nišanu dugih cevi ROSU, naroda u koji su Kurtijevi specijalci pucali i koji je dve nedelje stajao na kiši i mrazu braneći svoje osnovno pravo na slobodu kretanja i nakon što je pala prva kap srpske krvi na severu KiM, kada je teško ranjen Srećko Sofronijević. Srpskom narodu je dozlogrdilo da gotovo devet godina čeka da ostvari svoja kolektivna prava koja su sadržana u ZSO, dok se istovremeno Prištini tolerišu sva kršenja sporazuma i dogovora. SL je dobro čula poruku svog naroda koji je na lokalnim izborima dao nepodeljenu i apsolutnu podršku njihovim predstavnicima.

* I dalje ima velikih problema oko povratka raseljenih. Postoji li način da se ljudi ohrabre i vrate na svoja ognjišta?

- Stopa povratka na KiM manja je od dva odsto, najmanja je u jednom postkonfliktnom području na svetu. To dovoljno govori o odsustvu bilo kakve političke spremnosti Prištine da se dopusti povratak Srba na vekovna ognjišta. Oni se od povratka sistematski odvraćaju tajnim optužnicama, hapšenjima, uzurpacijom imovine, fizičkim i pravnim nasiljem, ali i skrnavljenjem srpskih grobova, čime se šalje poruka da mir na KiM nemaju ni živi ni preminuli Srbi. Koliko god su velike opstrukcije iz Prištine, zvanični Beograd čini sve da stvori uslove za održiv povratak našeg naroda, poput izgradnje povratničkog naselja "Sunčana dolina" nadomak Zvečana, novih stanova i kuća, vrtića i drugih infrastrukturnih projekata u koje se danas ulaže više nego za poslednih 40 godina, zahvaljujući predsedniku Vučiću.

KURTI UZALUD MAŠTA

* Kurti je nedavno poručio Beogradu da tzv. Kosovo neće priznati Srbiju dok je na snazi Ustav iz 2006.

- Očigledno je da Kurti mnoge lekcije iz političke teorije i prakse nije uspeo da savlada jer njegovo tzv. priznavanje nikome na svetu nije potrebno. Srbija je međunarodno priznata država i članica svih međunarodnih organizacija, uključujući i UN, čiji hodnici i kuloari su za njega jedina dostupna tačka, i to samo ponekad. Tu činjenicu bi Kurti morao dobro da zna, pre nego što i pomisli da može da uslovljava dijalog njegovim snovima da kadrira i odlučuje o najvišem pravnom aktu Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati