PREMIJERKA OČITALA LEKCIJU: Potpuno je jasno zašto uz Kosovo mora da stoji reč takozvano

Tanjug

15. 11. 2021. u 19:32

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u skladu sa situacijom na terenu, činjenicama i stavovima najrelevantnijih institucija, poput UN, ali i ponašanjem Prištine prema sopstvenim aktima, poptuno jasno zašto uz Kosovo ili vojsku Kosova mora da stoji reč takozvano.

ПРЕМИЈЕРКА ОЧИТАЛА ЛЕКЦИЈУ: Потпуно је јасно зашто уз Косово мора да стоји реч такозвано

Foto: Tanjug/S.A.

Brnabić je to rekla na 101. seminaru Rouz Rot koji u naredna tri dana u Domu Narodne skupštine organizuje Parlamentarna skupština NATO.

Na pitanje parlementarke iz Severne Makredonije zašto govori takozvano Kosovo, premijerka je podsetila da Prišitna ne poštuje ni svoje akte, a ni Briselski dogovor, dodajući da je nerazumno očekivati da se ide u pregovore o drugom sporazumu kada ni devet godina nakon prvog nisu ispunili obaveze.

- Sve što sam govorila u skladu je sa stiuacijom na terenu kako je Kosovo viđeno od strane najrelevantnijih međunarodnih organizacija kao što su UN, ali i preko 50 odsto članica UN koje nisu priznale i prihvatile jednostrano priznatu nezavisnost naše pokrajine - odgovorila je Brnabić na seminaru kojem prisutvuju i brojni parlametarci iz Norveške, Turske, Švajcarske, Luskemburga, država nastalih raspadom S S SR-a, kao i iz regiona.

- Ne prihvatamo i ne priznajemo jednostrano progalšenu nezavisnot Kosova, to nije u skladu ni sa našim Ustavom ni Rezolucijom 1244 (SB UN) - rekla je ona.

Premijerka je naglasila da Kosovo u UN nema stolicu i nije međunarodno priznati entitet u skladu sa međunarodnim normama.

Prema njenim rečima, poptuno je jasno zašto se govori na taj način.

- Potpuno je jasno i to da je Beograd iskreno posvećen dijalogu sa Prištinom, da smatramo da je nemoguće doći do dogovora o normalizaciji, uzajamno prihvatljivog i dugoročno održivog rešenja - rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da moramo da se okrenemo budućnosti, da vidimo kako takve stvari da prevaziđemo i obezbedimo dugoročan mir i stablnost bez kojih nema boljeg kvaliteta života.

- I kada premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kaže da mu dijalog nije jedan od pritorieta, već radna mesta, plate i kvalitet života, to prvenstveno znači dijalog sa Beogradom, jer bez rešenja nema ni stablnosti, ni otvaranja radnih mesta, ni prosperiteta - kazala je premijerka.

Brnabić je rekla da Priština i kod osnivanja vojske nije postupila u skladu sa svojim internim aktom - ustavom koji jasno kaže da ako se takve stvari dešavaju moraju da imaju podršku Srba, a Srbe niko nije pitao.

Toliko o toj oblasti i vladavini prava, rekla je Brnabić i naglasila da na strani Prišitne nije videla spremnost na dijalog, a što govori i sve veći napad na Srbe i protivljenje Zajdenici srpskih opština (ZSO).

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je naglasio da se ne govori o tzv. Kosovu jer je ono deo Srbije već o tzv. nezavisnoj državi, podsećajući u odgovoru severnomakdeonskoj poslanici na istorjiat sale u kojoj se učesnici skupa nalaze, kao i na to da je nekada služila svim republikama SFRJ, pa i Makedoniji.

Dodao je da zato želi da podseti šta su i ko bile pokrajine, a šta republike, koje su imale pravo na samoopredeljenje, što je, kako je podsetio, zaključila i Badinterova komisja na osnovu međunaodnog prava.

BONUS VIDEO: BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina