"KOSOVO" NEMA ŠTA DA TRAŽI U UNESKU: Poruke Ane Brnabić tokom učešća na Generalnoj konferenciji međunarodne organizacije

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

12. 11. 2021. u 20:52

TAKOZVANA republika Kosovo, nema šta da traži u Unesku. Nepriznato je od strane UN, nema stolicu u UN, proglašeno je suprotno rezoluciji 1244 i ne priznaje ga više od polovine članica UN. To apsolutno nije tema, i ne sme da bude.

КОСОВО НЕМА ШТА ДА ТРАЖИ У УНЕСКУ: Поруке Ане Брнабић током учешћа на Генералној конференцији међународне организације

Foto AP

To je u petak poručila premijerka Srbije Ana Brnabić, posle konferencije održane u sedištu Uneska u Parizu, gde je u petak učestvovala na 41. zasedanju Generalne konferencije i svečanosti povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja ove međunarodne organizacije.

Predsednica Vlade prethodno je za govornicom kazala da "kulturno nasleđe doprinosi identitetu nacije i posebnu pažnju treba posvetiti pronalaženju efikasnih metoda zaštite od svih oblika nasilja i ekstremizma":

- Teška situacija u kojoj se nalazi kulturno, istorijsko i duhovno nasleđe Srbije na Kosovu i Metohiji dokaz je koliko je važna uloga Uneska u njihovoj zaštiti.

Brnabićeva se sastala i sa generalnom direktorkom Uneska Odre Azule.

- Upisom na Listu ugrožene svetske baštine čuvaju se četiri dragulja srpske srednjovekovne kulturne baštine na KiM: manastiri Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Crkva Bogorodice Ljeviške. Međutim, stotine lokaliteta i spomenika su i dalje ugrožene - upozorila je predsednica Vlade, istakavši da su ove svetinje svakodnevno na udaru.

Ona je naglasila da je srpska baština na KiM od nemerljivog značaja, ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao deo dragocene evropske i svetske baštine. Takođe, istakla je doslednu privrženost Srbije principima Uneska utemeljenim u Povelji UN, dijalogu i konsenzusu, a ne unilateralizmu, te da se zbog toga Srbija zalaže za depolitizaciju Uneska.

Istovremeno sa Generalnom konferencijom Uneska, u Parizu ovih dana traje i Pariski forum za mir, na kome uz predsednicu Vlade Srbije, između ostalih, učestvuju i premijeri Albanije i privremenih institucija Kosova Aljbin Kurti. Premijerka je istakla da veruje da su iskoristili ovu priliku za lobiranje da se Priština učlani u Unesko:

- Tu pre svega mislim na Kurtija. Premijer Albanije Edi Rama nije nijedan svoj razgovor iskoristio za tu vrstu lobiranja. Oni to rade javno zbog svoje unutrašnje politike i popularnosti, što ne mislim da je naročito korektno. Ali, politika je takva. Iskreno, mislim da od tog posla nema ništa.

Predsednica Vlade je poručila da bi eventualno moglo da bude teže kada se i ako SAD vrate u Unesko.

- Ali, na nama je da opet radimo na tome proaktivno. Da pričamo o depolitizaciji Uneska. Ako bi se u bilo kom trenutku nešto tako desilo, to bi otvorilo Pandorinu kutiju i zaista značilo da se Unesko bavi nekim drugim pitanjima.

SRBIJA DOMAĆIN SKUPA O NAUCI

PREMIJERKA je istakla da je Srbija prva zemlja u regionu jugoistočne Evrope i tek 26. zemlja u svetu koja je usvojila strategiju za razvoj veštačke inteligencije. Generalna direktorka Azule ponudila je da Srbija zauzme jednu od ključnih uloga u daljem razvoju teme veštačke inteligencije u okviru Uneska i da vodi jednu od radnih grupa, što je primijerka prihvatila. Srbija će u septembru 2022. biti domaćin i organizator, zajedno s Uneskom, najvećeg skupa o nauci i održivom razvoju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a