ZASEDANJE CENTRALNOG KOMITETA KOMUNISTIČKE PARTIJE KINE: Usvojena istorijska rezolucija

Tanjug

11. 11. 2021. u 12:50

NA sastanku najvišeg kineskog rukovodstva usvojena je značajna rezolucija o glavnim dostignućima i istorijskom iskustvu u 100-godišnjem postojanju Komunističke partije.

ЗАСЕДАЊЕ ЦЕНТРАЛНОГ КОМИТЕТА КОМУНИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ КИНЕ: Усвојена историјска резолуција

Foto Tanjug/AP

Rezolucija je razmotrena i usvojena na šestom plenarnom zasedanju Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, održanom u Pekingu od 8. do 11. novembra, navodi agencija Sinhua, a prenosi AP.

Prema izveštaju, Generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Si Đinping održao je važan govor na zasedanju, a saslušan je i razmatran izveštaj o radu koji je tom prilikom podneo.

Na zasedanju je razmotrena i doneta rezolucija o sazivanju 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine u drugoj polovini 2022. godine u Pekingu, na kojem se, kako navodi AP, očekuje da će Si tražiti treći mandat na mestu lidera Komunističke partije Kine.

AP navodi da današnja rezolucija Siju daje mesto pored najvažnijih ličnosti vladajuće Komunističke partije, pošto je to tek treći dokument te vrste u 100-godišnjoj istoriji stranke, nakon one pod Mao Cedungom, koji je doveo stranku na vlast 1949. i Deng Sjaopingom, koji je pokrenuo reforme koje su Kini dale ekonomsku moć.

Stranka je 2018. uklonila ograničenje broja mandata na funkciji svog lidera, ukazujući na nameru Si Đinpinga da ostane na vlasti, a AP navodi da su zvaničnici novinarima tada rekli da će kineskom predsedniku možda trebati više vremena da se uveri da su ekonomske i druge reforme koje je započeo sprovedene.

BONUS VIDEO:

TAJNA ŠUME KOD GUBEREVCA: Ovde su Rimljani iskopavali bogatstvo za carstvo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju