TAČKA NA DOGOVOR O IZBORIMA: Predstavnici vlasti i dela opozicije očekuju da se danas, u prisustvu Vučića, postigne konačan sporazum

E. V. N.

23. 10. 2021. u 08:30

U SKUPŠTINI Srbije, na sastanku predstavnika vlasti i dela opozicije, danas bi trebalo da se postigne konačan dogovor o tome šta će od zahteva koji su se našli na stolu tokom pregovora postati deo završnog dokumenta.

ТАЧКА НА ДОГОВОР О ИЗБОРИМА: Представници власти и дела опозиције очекују да се данас, у присуству Вучића, постигне коначан споразум

Foto I. Marinković

Na razgovor, koji se i dosad odvijao bez evropskih posrednika, dolazi predsednik Aleksandar Vučić, "delegati" većine stranaka potvrdili su dolazak, a očekuje se će sve dodatne mere početi odmah da se primenjuju.

Domaćin sastanka, predsednik parlamenta Ivica Dačić, kaže, za "Novosti", da je cilj da se u prisustvu Vučića dođe do dogovora o dokumentu kojim će biti zadovoljna većina stranaka:

- Vlast i deo opozicije dosad su pokazali konstruktivnost, tako da očekujem da ćemo brzo imati konačna rešenja. Neke mere su već usvojene i primenjuju se, neke ćemo utvrditi i ima vremena da se i one primene. A to što pojedine stranke očekuju nema nigde, pa neće biti ni u Srbiji: da na vlast dođu bez izbora i mimo volje naroda.

Lider Dveri Boško Obradović potvrđuje nam da će se odazvati pozivu na završni sastanak u parlamentu, na kojem očekuje konačan odgovor vlasti:

- Naši ključni zahtevi su da dobijemo konkretne medija planove u narednih šest meseci od sedam najvećih kuća čiji su predstavnici bili na sastanku Radne grupe, i Nadzorni odbor koji će kontrolisati primenu sporazuma i kompletan predizborni i izborni proces. To su naše crvene linije i ako se one ne nađu u sporazumu nećemo staviti svoj potpis. Ponuđeni sporazum donosi određena poboljšanja izbornog procesa, ali u tehničkim i manje bitnim pitanjima i zato Dveri insistiraju na svoja dva zahteva.

Prema njegovim rečima, konačnu reč da li će potpisati sporazum daće Predsedništvo Dveri.

Kandidat koalicije NADA (DSS-POKS) za predsednika Srbije Miloš Jovanović, kaže, za "Novosti", da očekuje da na današnjem sastanku bude postignut dogovor o poboljšanju izbornih uslova. On, međutim, poziva da se "spuste tenzije u polarizovanom društvu i da se održe izbori u koliko-toliko normalnoj atmosferi":

- Nijedna prethodna vlast nikada nije kontrolisala medije kao što je to slučaj danas.

NOVA RASPODELA NOVCA

U DOSADAŠNjIM rundama pregovora dogovorena je drugačija raspodela novca za kampanju. Partijama manjina će za učešće na izborima biti potrebno 5.000, umesto 10.000 potpisa. Predviđeno je i da kandidati za šefa države i poslanike ne učestvuju u otvaranju infrastrukturnih objekata ili početku radova sedam dana pred izbore. Cenzus ostaje tri odsto.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)