KO JE BENOA LA BERT? Politiko pisao o čoveku koji je povezan sa Šolakom, a koji napada Srbiju

Novosti online

22. 10. 2021. u 14:26

FRANCUZ Benoa Le Bret zvanični je lobista pri institucijama Evropske unije i partner u advokatskoj firmi “Žid Luaret Nuel”, koja je zavedena u lobističkom registru EK pod brojem 353804021418-79, a Šolak se navodi kao jedan od njihovih klijenata.

КО ЈЕ БЕНОА ЛА БЕРТ? Политико писао о човеку који је повезан са Шолаком, а који напада Србију

Foto Jutjub

Le Bret radi za Junajted grupu od davne 2014. godine i najzaslužniji je za izmene Zakona o medijima kada je kablovskim operaterima dozvoljeno da imaju televizijske kanale u sopstvenom vlasništvu.

NAPADA SRBIJU I NA TVITERU

Da su mu Republika Srbija, ali i komesar EU za proširenje Oliver Varhelji, na spisku zakletih neprijatelja Benoa Le Bret je potvrdio i javno, na Tviteru! U prepisci sa nekim svojim zapadnim istomišljenicima, ovaj inače vrlo diskretni Francuz se prvo saglasio sa tim da Evropska komisija ne radi dovoljno protiv “diktature Erdogana” u Turskoj, a onda dodao: “Isto važi za Srbiju. To što je prijatelj Viktora Orbana komesar zadužen za proširenje baš i ne pomaže EU da bude hrabra”.

Prema nezvaničnim informacijama, on je lično prethodnih meseci bio najviše angažovan za lobiranje u EK protiv Srbije, povodom Izveštaja o napretku koji je objavljen.

Naime, kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, Benoa Le Bret je 2008. postao partner u kancelariji firme “Žid” u Briselu, a pre toga je punih devet godina bio na visokim funkcijama u Komisiji, kao šef kabineta i zamenik šefa kabineta najuticajnijih evropskih komesara zaduženih za ekonomska pitanja. Takođe, pre ulaska u EK, radio je u Stalnoj misiji Francuske pri Evropskoj uniji, a pre toga u Ministarstvu finansija u Parizu.

Kao nekadašnji šef kabineta pri EK, Benoa Le Bret je bio zadužen za zapošljavanje službenika u Direktoratu za ekonomiju, od kojih su se mnogi zadržali do danas. Takođe, prethodnih godina, na poslovima lobiste u Briselu, ovaj “francuski špijun” je napravio veliku i moćnu mrežu kontakata sa ljudima na najuticajnijim pozicijama.

Najveći delovi Le Bretovog angažmana su u poslednje tri godine zapravo napadi na Telekom Srbija. Junajted grupa, koja se u Srbiji stalno predstavlja kao žrtva vlasti i preko medija u svom vlasništvu poput N1 i Nove vodi propagandni rat protiv Telekoma Srbija, zapravo je veoma moćna međunarodna kompanija.

"Majstor za spletke"

Novinarska organizacija “Medijska opservatorija za Jugoistočnu Evropu” je još 2014. objavila veliko istraživanje o zakulisnim poslovima Junajted grupe u Briselu, gde se pominje i ime Benoa Le Breta kao njihovog lobiste. Naime, firma “Žid” i Le Bret su najviše uticali na to da Evropska komisija te godine promeni svoj dotadašnji stav i dozvoli da u Srbiji distributer TV programa ujedno može i da ih proizvodi. Zakulisnim igrama po briselskim kuloarima otklonjena je ključna prepreka da Šolak koristeći mrežu SBB-a pokrene TV N1, a za direktnu komunikaciju sa EK bio je zadužen upravo Le Bret!

Politiko: Benoa le Bret u sukobu interesa

Benoa le Bret je postao lobista pri Evropskoj komisiji jedva koji mesec nakon što je prestao da u njoj radi, što se smatra za sukob interesa. On se angažovao kao lobista pri Evropskoj komisiji od oktobra 2008. godine, jedva koji mesec nakon što je prestao da radi u toj istoj Komisiji!

O ovom potezu Le Breta koji se doživljava kao sukob interesa i kršenje etičkih normi - da neko počne da lobira u moćnoj instituciji za koju je do juče radio i gde mu je poznato sve, od poverljivih informacija do zaposlenih - vrlo negativno je tada izveštavao uticajni Politiko.

- Benoa le Bret, šef kabineta evropskog komesara za pravdu Žaka Baroa, prešao je u privatni sektor. Izgleda da je stari dobri običaj ‘hlađenja’, period između rada u Komisiji i angažovanja na lobiranju, postao žrtva globalnog zagrevanja - pisao je Politiko, uz podsećanje da je Le Bret dugo vremena proveo na javnim funkcijama u Briselu, kako u EK  tako u Stalnom predstavništvu Francuske pri EU.

Posebno problematično u delovanju Šolakovog lobiste po briselskim kuloarima jeste da je on u Komisiji bio na pozicijama koje su i zvanično označene za “najvišeg službenika”, dakle šef kabineta i zamenik šefa kabineta evropskih komesara. Mnogi od ljudi koje je Le Bret svojevremeno zapošljavao i bio im pretpostavljeni do danas rade u Komisiji, što on koristi da na njih utiče, vrlo izvesno u zamenu za novac i razne usluge.

Daleko od toga da je Benoa le Bret jedini koji se ovako ponaša u Briselu, mada ono što njega izdvaja su visoke funkcije na kojima je bio u EK i odsustvo bilo kakvih etičkih normi u radu za klijenta poput Junajted grupe.

Ovim problemom, da na zakone i izveštaje Komisije utiču oni koji su do juče u njoj radili, nedavno se bavio i poslanik Evropskog parlamenta Danijel Frojnd.

“Pravila EU o etičkim standardima njenih službenika, pogotovo oko prelazaka u privatni sektor, slabo se primenjuju i loše su definisana. Na primer, odredbu da lobista koji je radio u Komisiji ne sme da kontaktira službenike EK s kojima je neposredno sarađivao praktično niko ne poštuje. I pored krupnih reči o transparentnosti i sprečavanju sukoba interesa, lobisti imaju veoma široko polje za nelegitimno delovanje”, upozorio je Frojnd, poslanik Zelenih u Parlamentu EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)