SRBIJA JE ISPUNILA MERILA ZA OTVARANJE DVA KLASTERA Varheji: Podržavamo ambiciju Beograda, pokazan je važan politički izbor

Tanjug

19. 10. 2021. u 16:39

KOMESAR za proširenje EU, Oliver Varheji rekao je danas da je Srbija ispunila merila za otvarnje klastera 3 i 4 i podržao ambicju Srbije da što pre moguće otvori i druge klastere.

СРБИЈА ЈЕ ИСПУНИЛА МЕРИЛА ЗА ОТВАРАЊЕ ДВА КЛАСТЕРА Вархеји: Подржавамо амбицију Београда, показан је важан политички избор

Foto: Tanjug

Varheji je govoreći o poslednjem Izveštaju Evropske komisije o Srbiji pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta istakao da vlasti u Srbiji imaju evropske reforme kao svoj prioritet i da su ispunile veliki broj preuzetih obaveza na putu ka EU članstvu.

- Zato pozdravljamo činjenicu da je Srbija ispunila merila za otvarnje klastera 3 i 4 i podržavamo ambicju Srbije da što je pre moguće otvori nove klastere u razgovorima, a na osnovu svog kontinuiranog progresa - poručio je komesar Varheji.

Varheji je nagalsio da u Srbiji postoji obnovljena posvećenost reformskom procesu.

- Srbija mora da nastavi i produbi reforme u oblasti borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, slobode medija i u unutrašnjem procesuiranju ratnih zločina - rekao je Varheji.

On je podsetio da je Srbija napravila ”važan politički izbor” prihvatajući izmenjenu metodlogiju procesa pristupnih pregovora čime je ”potvrdila opredeljnost” evropskom putu.

- Napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom je ključan i dalje će određivati ukupnu brzinu pristupnih pregovora Srbije - zaključio je Varheji.

On je konstatovao da su ustavni amandmani u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa u Srbiji ”na putu” i treba da se završe do kraja godine.

Evropski komesar za proširenje je čestitao poslanicima Evropskog parlamenta, Tanji Fajon i Vladimiru Bilčku na ”uspešno sprovedenoj misiji i postizanju dogovora” u Međustranačkom dijalogu u Srbiji.

On je čestitao i parlamentu Srbije i predsedniku parlamenta, Ivici Dačiću, na ”ulozi u postizanju ovog uspeha”.

- Napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom je ključan i dalje će određivati ukupnu brzinu pristupnih pregovora Srbije - zaključio je Varheji.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja