KORONA EVOLUIRALA U TELU RUDARA: Američki naučnici imaju novu teoriju o nastanku virusa

Novosti online

09. 10. 2021. u 22:22

NOVI virus korona mogao je da evoluira u roku od nekoliko meseci u telu jednog rudara koji se 2012. godine zarazio sličnim virusom , piše britanski „Telegraf“ pozivajući se na izjavu izvršnog direktora organizacije „Bajosajens Risors Prodžekt“ Džonatama Latema.

КОРОНА ЕВОЛУИРАЛА У ТЕЛУ РУДАРА: Амерички научници имају нову теорију о настанку вируса

Foto: Depositphotos

Prema rečima eksperta, virus može da izvodi „evolutivne skokove“ i da preživi brojne mutacije u slučaju kada se duže vreme nalazi u telu čoveka.

Prema podacima lista, kod šest rudara, koji su čistili ostatke izmeta šišmiša u rudniku u kineskoj pokrajini Junan, utvrđena je bolest nalik na pneumoniju. Trojica su umrla a ostali su proveli u bolnici oko šest meseci.

Godinu dana nakon smrti rudara naučnici iz Vuhana sa tom istom mestu otkrili koronavirus šišmiša RaTG13, koji 96 odsto identičan sa virusom koji izazov kovid 19.

- U telu samo jednog rudara je moralo da bude nekoliko stotina mutacija koje su vodile nastanku Sars-Cov-2. Decenije su stale u šest meseci. Prema našoj teoriji, ista evolucija se dogodila u plućima rudara posle zagonetne bolesti 2012. godine. Došlo je da curenja virusa iz uzorka uzetog od rudara“, navodi Latem.

On je dodao i da je u oblasti oko rudnika registrovan veliki broj različitih koronavirusa.

„Lečenje nekih od njih je trajalo šest meseci i dovelo je do evolucije novih adaptiranih koronavirusa kod čoveka“, zaključio je on.

Uzorke virusa koji je pokosio rudare poslat je naučnicima u Vuhan gde je prvo registrovan kovid 19.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista