DESETI DAN PROTESTA SRBA NA SEVERU KOSMETA: Ne odustaju uprkos kiši - Pozicije nepromenjene

D. Z.

29. 09. 2021. u 09:00

NEZADOVOLjNI odlukom prištinskih vlasti da rasporede pripadnike specijalne kosovske policije na sever Kosova, ali i odlukom o skidanju srpskih registarskih tablica, Srbi sa Kosova i Metohije danas ulaze u deseti dan protesta na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

ДЕСЕТИ ДАН ПРОТЕСТА СРБА НА СЕВЕРУ КОСМЕТА: Не одустају упркос киши - Позиције непромењене

Foto: D.Z.

I dok su njihove pozicije nepromenjene u mirnom protestu, na prelazima su i dalje pripadnici specijalne kosovske policije sa dugim cevima i oklopnim vozilima.

U očekivanju političkog rešenja za nastalu situaciju, Srbi koji su u mirnom protestu zahtevaju vraćanje na pređašnje stanje, odnosno od pre 20. septembra, pre dolaska kosovskih specijalaca. Sve je više glasova i iz Prištine da akcija kosovske policije koja je bukvalno blokirana između blokade na Jarinju i Brnjaku nije dobro isplanirana.

Tako je u emisiji na jednoj prištinskoj televiziji nekadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao da je “kosovski premijer Aljbin Kurti pretvorio kosovske policijske snage u ratne zarobljenike”. Jer, dok se pripadnici kosovske policije nalaze na kraju, sredini i početku barikada idući sa bilo koje strane prelaza, okupljeni građani se nalaze takođe ispred vozila duž blokada. Međutim, saobraćaj za vozila na ovim prelazima ne funkcioniše, tako da građani prelaze pešice. Okupljeni Srbi na blokadama su zbog lošeg i kišovitog vremena uglavnom okupljeni u šatorima. Ističu da će na tim pozicijama ostati dok se ne dođe do rešenja, a zbog napete situacije na terenu KFOR je saopštio da će povećati broj patrola.

BONUS VIDEO:

Snimljeni kosovski specijalci kako skidaju transparent ZSO u mestu Gornje Kušće

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna