GLASNO ĆUTE DOK BIJU SRBE, A SKOČE ČIM VIDE AVIONE: Predsednik Srbije poručio šefu NATO i predstavnicima EU da naša zemlja nije ugrozila mir

D. M. - N. K.

27. 09. 2021. u 09:00

SRBIJA apsolutno ničim, ni jednim jedinim potezom, nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244 SB UN, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira. Sedam dana traje potpuna okupacija oklopnim vozilima severa KiM, koje sprovodi Priština i svi u međunarodnoj zajednici gromoglasno ćute

ГЛАСНО ЋУТЕ ДОК БИЈУ СРБЕ, А СКОЧЕ ЧИМ ВИДЕ АВИОНЕ: Председник Србије поручио шефу НАТО и представницима ЕУ да наша земља није угрозила мир

Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg / Foto Tanjug

. Ipak, svi su iznenada zabrinuti kada na teritoriji centralne Srbije ugledaju srpske helikoptere i avione, jer valjda ne bi trebalo da postoje, ili ne bi smeli da polete dok im Kurti ili neko iz međunarodne zajednice to ne odobri.

Ovo je u nedelju predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, sa kojim je razgovarao telefonom o situaciji na severu južne srpske pokrajine. I Stoltenberg se složio da je situacija na severu KiM - zabrinjavajuća.

Vučić je napomenuo da Srbija poštuje sve međunarodne sporazume koje je potpisala, ali i dalje pita kad kreće formiranje Zajednice srpskih opština i kada će Kurtijeve oklopne jedinice biti povučene sa severa KiM. Na kraju, uz zahvalnost Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu, predsednik Vučić je postavio pitanje: "Koju je to normu i međunarodni propis Srbija prekršila? Danas, juče ili bilo kada?" Dvojica sagovornika dogovorili su se da ostanu u stalnom kontaktu zbog neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti u celom regionu.

Međunarodnu zajednicu, kaže Vučić, nije uznemirilo to što Srbi sa KiM već nedelju dana protestuju protiv nasilnog upada do zuba naoružane specijalne policije ROSU, ali su zato sa podozrenjem reagovali na to što je srpski vojni vrh, u pratnji ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka i izaslanika odbrane general-majora Aleksandra Zinčenka, u nedelju obišao vojnike u bazama u Kopnenoj zoni bezbednosti i u blizini Jarinja, a koji se već nekoliko dana nalaze u povišenoj borbenoj gotovosti. Javno se oglasila i Tirana, "dežurni advokat" Prištine i pozvala Srbiju da "povuče oružane snage" sa administrativnih prelaza na KiM i radi na hitnoj deeskalaciji situacije.

Za to vreme ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović najpre su ruske zvaničnike u kasarni "Stefan Nemanja" u Raški upoznali sa situacijom na severu KiM, a potom su obišli bazu u Rudnici sa koje pripadnici VS osmatraju dešavanja na Jarinju.

Ministar Stefanović ponovio je da danima traje potpuno kršenje međunarodnih sporazuma, zbog čega je ugrožena stabilnost čitavog regiona. On je odbacio pozive obema stranama na deeskalaciju situacije, jer "mi nismo nikoga uhapsili, nismo ušli na sever, nismo zveckali oružjem, niti napravili bilo kakav potez koji bi podigao tenzije".

- Spremni smo na dijalog, ali pre svega oni moraju da povuku specijalne jedinice, koje su tu sa ciljem da se Srbi potisnu sa severa KiM. Ne kršimo nikakve sporazume, naši avioni i helikopteri su na nebu Srbije i niko nam neće govoriti i određivati gde ćemo koristiti svoje snage - rekao je Stefanović i poručio Srbima da budu mirni i da se Beograd trudi da pronađe rešenje.

Ambasador Bocan-Harčenko rekao je da je Moskva veoma zabrinuta i da je došao na lice mesta kako bi pokazali podršku Beogradu u borbi za deeskalaciju veoma opasne situacije za koju je odgovorna Priština:

- Nagomilavanje snaga, pretnje Srbima, kršenje ranije potpisanih sporazuma i izostanak bilo kakve želje za dijalogom i kompromisom, pokazuju opasnu liniju Prištine i pritisak na Srbe da napuste svoje domove kako bi KiM etnički očistili. Delimo stavove predsednika Vučića i njegove predloge za rešenje situacije i postizanje kompromisa.

Ruski ambasador je ukazao i da zapadne zemlje, EU i SAD, više nemaju dvostruke, već višestruke aršine, da zatvaraju oči ne želeći da razumeju situaciju i ko je kriv za ono što se dešava.

ESKOBAR OTKRIO PLAN VAŠINGTONA

SRBIJA i Kosovo treba da se uzdrže od štetne retorike, razgovaraju o pitanju registarskih tablica u Briselu, i ne militarizuju trenutnu situaciju na granici, poručio je u razgovoru za "Glas Amerike" Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja i novi izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

Eskobar je naveo i da SAD očekuju da preostalih pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to što pre učine i da se nada da će ovo pitanje biti sveobuhvatno rešeno tokom prvog Bajdenovog mandata, "kako bi se nastavilo sa daljim napretkom".

BORELj: POVUĆI I ROSU I BLOKADE

PREDSEDNIK Vučić u nedelju je razgovarao i sa evropskim šefom diplomatije Đozepom Boreljom, kojem je preneo da će Srbija nastaviti da poštuje sve sporazume koje je potpisala, sve međunarodne pravne propise i nastaviti da pruža podršku regionalnom miru i stabilnosti uprkos neodgovornom, neozbiljnom i kriminalnom ponašanju prištinskih vlasti. Borelj je ranije u nedelju pozvao na hitno povlačenje specijalnih policijskih snaga i uklanjanje blokada:

- I kosovski i srpski lideri odgovorni su za sve rizike po bezbednost i blagostanje lokalnih zajednica i na Kosovu i u Srbiji. Dolazak dva glavna pregovarača u Brisel narednih dana bio bi prvi pozitivan korak.

PODRŠKA MOSKVE I U NjUJORKU

BOCAN-Harčenko rekao je u nedelju da se ruski šef diplomatije Sergej Lavrov trenutno nalazi u Njujorku i da je ubeđen da će iskoristiti svoj položaj i poziciju Moskve u UN u cilju smirivanja situacije na severu KiM i traženju rešenja pre zasedanja Generalne skupštine. Lavrov je u Njujorku šefu srpske diplomatije Nikoli Selakoviću već potvrdio da Srbija može da računa na podršku Rusije po pitanju naših interesa na KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati