RUSKI EKSPERT ZA BALKAN: Albanci krše sva prava Srba

Novosti online

26. 09. 2021. u 19:14

RUSKI ekspert za Balkan Jelena Guskova rekla je da se situacija na Kosovu i Metohiji mora rešiti diplomatskim putem.

РУСКИ ЕКСПЕРТ ЗА БАЛКАН: Албанци крше сва права Срба

Foto I. Marinković

- Vlasti iz Prišine su mislile da će ih ceo svet brzo priznati, ali ovaj proces se odugovlači. Generalno, (tzv.) Kosovo je projekat Sjedinjenih Država, koje su obećale da će dati nezavisnost autonomnom regionu. To nije uspelo, jer mnoge zemlje to ne priznaju. Srbija bi mogla da prihvati nezavisnost ovog regiona, Beograd je učinio ustupke i čak su potpisani ugovori koji su Albancima obezbedili veliku autonomiju. Ali u tim ugovorima nije bilo nezavisnosti, pa Albanci pokušavaju da pokažu Evropi da to zaslužuju i da ih treba priznati kao nezavisnu državu - rekla je Jelena Guskova.

Prema njenim rečima, nekoliko puta je pokušano slanje albanskih trupa na sever pokrajine, gde živi većina Srba. Beograd je na to odgovorio slanjem svojih oružanih snaga do granice.

- Ali Srbija neće moći da pređe ovu granicu i neće uvesti trupe na Kosovo (i Metohiju), jer bi to dovelo do ozbiljnog pogoršanja situacije sa NATO-om - smatra Jelena Guskova.

Kako je primetila, Srbija pokušava da skrene pažnju na ovo pitanje koje se mora rešiti diplomatskim putem. Ona je predložila da se obrati pažnja na to da Albanci, težeći nezavisnosti, krše sva prava Srba koji žive na teritoriji Kosova i Metohije.

- Ne žele da prave ustupke, ne žele da Srbima daju nikakva prava. Pogoršanje situacije dolazi od strane Prištine. Da bi se izbeglo neprijatno pogoršanje situacije, Evropa mora hitno rešiti ovo pitanje - rezimirala je ona za REN TV.

BONUS VIDEO: "TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!" Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)