KURTI POSLAO SNAJPERISTE, A NAS OPOMINJU: Brisel i Vašington prozivaju "obe strane", a zna se krivac za haos na KiM

D. MILINKOVIĆ

24. 09. 2021. u 09:00

LICEMERSTVO zapadnih centara moći, kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, pokazalo se u "punom sjaju" tokom aktuelne krize izazvane nasilnim upadom specijalaca Rosu na sever KiM: umesto da lupe packe albanskim liderima, Brisel i Vašington ponavljaju staru matricu, pozivajući "obe strane da se uzdrže od jednostranih poteza i smire tenzije".

КУРТИ ПОСЛАО СНАЈПЕРИСТЕ, А НАС ОПОМИЊУ: Брисел и Вашингтон прозивају обе стране, а зна се кривац за хаос на КиМ

Foto EPA

Drugim rečima, dok premijer privremenih institucija u Prištini drži uperene snajpere u kosovske Srbe, iz SAD i EU - opominju i Beograd.

Ova taktika političkog zapada koja, nažalost traje već godinama, sada je dovela do potpunog apsurda i odlučne reakcije Beograda, odakle poručuju da Srbija apsolutno nije ništa učinila, da je jedini generator krize Priština i da nema razgovora dok se pripadnici Rosu ne povuku.

Dok iz EU svakodnevno pozivaju da se sve provokacije ili jednostrane akcije moraju izbeći, za Moskvu nema dileme koja strana je odgovorna. MSP Rusije pozvao je na hitno povlačenje policije sa severa, uz upozorenje da je cilj ove akcije Prištine proterivanje Srba iz pokrajine.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković upitao je na radnoj večeri, koju je u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN, za lidere Zapadnog Balkana organizovao visoki predstavnik EU Đuzep Borelj - zašto se podjednako Beograd i Priština pozivaju na smirivanje tenzija:

- Šta je to naša strana uradila da bi došlo do tenzija? Jesmo za dijalog, ali je potrebno da se stvari vrate na vreme pre poslednjih dešavanja, pa da sednemo da razgovaramo.

I direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u četvrtak je još jednom poručio da kriza koju izaziva Kurti preti da se pretvori u nešto mnogo više:

- Tu smo da razgovaramo i pronalazimo rešenja, ali da neko dovlači silu, da dovlači specijalne jedinice Rosu sa dugim cevima i oklopnim vozilima na sever KiM i tako stvara potpuno novu realnost na terenu, koja treba da predstavlja osnov za nekakav razgovor koji Kurti nije hteo da vodi pre samo nekoliko nedelja, to je za nas apsolutno neprihvatljivo.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da je sada potpuno jasno da je EU varala Beograd od samog početka briselskog procesa:

- Cilj je bio da se od nas jednostrano izvlače ustupci, a da albanska strana ništa ne da. To je dovelo do toga da je Beograd u velikoj meri izgubio kontrolu nad severom KiM. Albanci nam demonstriraju da preuzimaju kontrolu nad severom i to je već alarm kada bismo morali da delujemo. Naprosto, nemamo više pravo da ostajemo u okvirima Briselskog sporazuma. Tu ne mislim na to da ga formalno poništavamo, nego da sve institucije koje smo imali ponovo počnemo da uspostavljamo na Kosovu i da organizujemo naš narod uz podršku Srbije da može sam da se brani, kao što se branio 2011.

Ognjen Karanović, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže nam da politika dvostrukih aršina EU i SAD za cilj ima da se izvrše pritisci na Beograd:

- Do sada se mnogo puta pokazalo da ti pritisci nemaju nikakvog efekta na Beograd. Predsednik Vučić je pokazao mudar državnički pristup kada je reč o rešavanju pitanja južne srpske pokrajine. Ovakva strategija Zapada samo je proizvodila nove krize. Kada oni pozivaju obe strane da se uzdrže, oni opravdavaju i podstiču akcije Prištine. Zapad zapravo nije zainteresovan ni za kakav kompromis.

OSMANIJEVA LOBIRA PO NjUJORKU

PREDSEDNICA privremenih prištinskih institucija Vljosa Osmani, koja prisustvuje Generalnoj skupštini UN, lobira u Njujorku za nova priznavanja lažne države i njeno članstvo u međunarodnim organizacijama. Ona je od predsednika Gvineje Bisao Umara Sisoka Embala zatražila pomoć u nagovaranju afričkih zemalja da priznaju Kosovo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!