KRAJNJI CILJ JE ODLAZAK SVIH SRBA SA KOSMETA? Srpski politikolog - "Kurti zahvaljujući ovoj krizi kupuje jeftine političke poene"

Tanjug

22. 09. 2021. u 19:48

SITUACIJA na Kosovu i Metohiji je kreirana iz čisto populističkih i političkih razloga, da se izazove kriza koja odgovara Aljbinu Kurtiju pred lokalne izbore, izjavio je danas asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

КРАЈЊИ ЦИЉ ЈЕ ОДЛАЗАК СВИХ СРБА СА КОСМЕТА? Српски политиколог - Курти захваљујући овој кризи купује јефтине политичке поене

Foto: Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP/Depositphotos

- Registarske oznake iz centralne Srbije nikada nisu bile tema dijaloga, već isključivo registarske tablice vozila na Kosovu i Metohiji koja su imala oznaku KS, zato što Srbija zbog statusnog spora nije priznavala tablice RKS - istakao je Surlić.

On je dodao je u tehničkom smislu reč o dva sporazuma koja su postignuta 2011. i 2016. godine i odnose se na slobodu kretanja.

- Ukoliko Priština ima nekih problema u komunikaciji sa Beogradom, ona bi pre svega trebalo da ima na umu status Srba na severu Kosova i Metohije koji već decenijama žive u vanrednim okolnostima - rekao je Surlić.

Kako je naveo, da se razmisljalo o građanima koji žive na severu Kosova, postigao bi se kompromis u vidu produženja roka ili novog sporazuma.

- Imamo jednostranu odluku Prištine, bez obzira što govorim o isteku sporazuma. To je navodilo na obavezu da dve strane naprave novi dogovor i postignu neko kompromisno rešenje, a ne da se jednostranim aktom poništava sve ono što su dosadašnji sporazumi ipak izgradili kao jedan odnos poverenja i slobodnog protoka ljudi i vozila - istakao je Surlić.

On ne očekuje da će međunarodna zajednica napraviti veći iskorak u sukobu dve strane, sem uobičajenih poziva na smirivanje tenzija.

- Bez oštrije poruke evropskih lidera i konkretnog predloga od specijalnog predstavnika (Miroslava) Lajčaka, mislim da se obesmišljava Briselski proces. Ako se sada podvuče crta, vidimo da se mnogi sporazumi ne primenjuju, zapravo oni koji se odnose na srpsku zajednicu, srpska prava, njihov poseban status, autonomiju i sve ostalo - smatra Surlić.

Prema njegovim rečima, preduslov za postizanje finalnog dogovora između Beograda i Prištine jeste poštovanje do sada preuzetih obaveza i svih dogovora.

- Postavlja se logično pitanje, da li Briselski i svi propratni sporazumi imaju bilo kakvog efekta, ili je dijalog samo kupovina vremena koja znači samo tihi odlazak Srba sa Kosova i Metohije i za Albance nestanak problema u tom etničkom smislu čiste monoetničke teritorije - naveo je Surlić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!