VIŠE I NE KRIJU - ALBANCI SPREMAJU DESANT NA SEVER! Petković: Neće im poći za rukom da ugase srpske sredine

D. Milinković

18. 09. 2021. u 07:00

OPASNI tajni planovi Prištine za osvajanje severa Kosova i Metohije unapred su osuđeni na propast.

ВИШЕ И НЕ КРИЈУ - АЛБАНЦИ СПРЕМАЈУ ДЕСАНТ НА СЕВЕР! Петковић: Неће им поћи за руком да угасе српске средине

Foto Tanjug

Beograd neće dozvoliti da Srbi u pokrajini budu na bilo koji način ugroženi niti će dozvoliti da se zapali fitilj novih sukoba koji bi ugrozio bezbednost našeg naroda u čitavom regionu.

Ova oštra poruka srpskih vlasti usledila je juče nakon provokacija iz Prištine da će pojačati vojno, bezbednosno i policijsko prisustvo na severu pokrajine. Naime, ono na šta Beograd upozorava već duže vreme - da postoje ideje da se nasilno upadne u srpske sredine severno od Ibra - sada je otvoreno priznao predsednik skupštine privremenih institucija u pokrajini Glauk Konjufca.

On je rekao da prištinske institucije prave plan za povećanje svog prisustva u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde su, kako je naveo, "i dalje paralelne strukture Srbije koje ne mogu biti ugašene za šest meseci".

Foto Tanjug/AP

Tzv. Kosovske bezdnosne snage

Na to je uzvratio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je poručio albanskim političarima da ne pokušavaju ni da prete, a kamoli da takve akcije sprovode u delo jer to Beograd neće dozvoliti:

- Takav scenario je osuđen na propast. Kao što nikome neće poći za rukom da ugasi srpske sredine južno od Ibra i asimiluje Srbe koji tamo žive. Prištini bi bolje bilo da pristupi formiranju ZSO jer je to jedini plan koji ima budućnost kada su u pitanju srpske sredine na KiM. Nastavićemo da budemo prisutni svuda gde je srpski narod, da ulažemo, gradimo i radimo.

Petković je još jednom ponovio da je Beograd spreman da sva otvorena pitanja sa Prištinom rešava u dijalogu i za pregovaračkim stolom, ali da umesto konstruktivne ruke saradnje od strane albanskih političara stižu pozivi na oružane sukobe i pretnje.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže, za "Novosti", da se pokazuje da su upozorenja Beograda da će jačanje vojnih kapaciteta lažne države direktno ugroziti opstanak srpskog naroda i da je upereno protiv Srba, posebno na severu. On dodaje i da je sada potpuno jasno da Priština nije spremna za postizanje bilo kakvog dogovora sa Beogradom:

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petar Petković

- Posle priznanja Konjufce više nema nikakve dileme da razvijaju vojne planove za upad na sever KiM i za uspostavljanje kontrole nad tim delom naše južne pokrajine. To može samo da dovede do užasnih, tragičnih sukoba. Sad je Zapad na potezu, da pokaže da li ima volju da spreči takav razvoj događaja.

Drecun kaže da bi NATO, odnosno Kfor, trebalo da spreči formiranje te vojne formacije jer ona nije predviđena Rezolucijom SB UN 1244:

- NATO, nažalost, igra neku dvostruku ulogu. Kfor je statusno neutralan, a većina zemalja NATO učestvuje u opremanju i naoružavanju tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, odnosno te buduće "vojske Kosova". Veoma intenzivno ih opremaju, imaju snažno naoružanje, specijalne jedinice, artiljeriju. U odnosu na goloruki srpski narod to je izuzetno velika snaga.

Profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, upozorava, za "Novosti", da Priština ne pravi ove planove samostalno, već za to ima podršku pojedinih velikih sila koje na svaki način žele da zaokruže kosovsku nezavisnost. On ukazuje na još jednu opasnu dimenziju planova Prištine:

AP Photo

- Vidimo da se sprovodi ta antisrpska strategija, ne samo sa kosovske strane, nego da je ona u dobroj meri orkestrirana i iz Hrvatske, podržana montenegrinskim krugovima i lično crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem, kao i ekstremnim političkim subjektima u Sarajevu koji teže ka unitarnoj BiH i ukidanju RS. Sve se to uklapa u mozaik antisrpske operacije šireg karaktera. Manevarski prostor Srbije da se odupre ovim procesima je u jedinstvu i nepristajanju na bilo kakve ucene, a pogotovo na neke nasilne poteze tzv. okupacije delova KiM severno od Ibra. Tu svima mora da bude jasno da bi Srbija pokazala svaku odlučnost da se to ne može raditi nasilno i mimo dogovora i političkih procesa.

POJAČANO OBAVEŠTAJNO DELOVANjE

PRIŠTINA već duže vreme grupiše svoje snage prema severu KiM, a Drecun navodi da na tom području imaju raspoređena dva pešadijska puka, značajno naoružanje, specijalne jedinice, kao i da prave novu bazu u južnom delu Kosovske Mitrovice.

- Sprovode i veoma intenzivno obaveštajno delovanje na severu KiM. Tu imaju podršku KFOR, odnosno NATO, čije bespilotne letelice osmatraju sever Kosova i administrativnu liniju. To se sve odvija u dužem periodu i ozbiljno zabrinjava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna