HRVATSKA OBNAVLJA USTAŠTVO: Savo Štrbac o novom udaru na SPC

Novosti online

16. 09. 2021. u 11:05

SAVO Štrbac predsednik VERITAS-a rekao je da je Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj na udaru.

ХРВАТСКА ОБНАВЉА УСТАШТВО: Саво Штрбац о новом удару на СПЦ

Foto: Printscreen

- U Hrvatskoj nije ništa novo. Još pre 11 godina počelo se osnivanje (tzv.) HPC, a pošto se ne mogu registrovati, izmišljaju svakakve stvare. Trenutno imate tri grupacije u Hrvatskoj koje se izjašnjavaju kao (tzv.) HPC, a one su sve tri posvađane. Nije im glavni motiv novac. Tamo su pravoslavci, od ovih grupacija nikog nije briga o imovini, niti oni polažu prava na bilo kakvu imovinu. Tu je ideološka borba. Osnivač sve ove tri grupacije je Ante Pavelić 1942. godine. Svi se pozivaju da su oni nastavljači toga, a iza njih stoje proustaški orijentisani ljudi - kaže Štrbac, koji navodi da su se te grupe organizovano popisivale kao pravoslavci, da bi sebi dali na značaju.

Savo Štrbac je naveo da je u pitanju obnavljanje tzv. "Hrvatske crkve" iz NDH.

- Govorimo šta im je cilj bio i ostao. I to oni govore non-stop. Cilj je da se Srbi iz Hrvatske odvoje od Beograda. Svi žele autokefalnost crkve. Kad imate autokefalnu crkvu vi ste onda rasparčali tako narod. Kad vi te Srbe odvojite od matice, vi ste od njih napravili podanike države u kojoj žive - rekao je Štrbac.

Savo Štrbac je pozvao i sve Srbe na teritoriji Hrvatske da se ne ustručavaju da se deklarišu kao pravoslavni Srbi, jer će samo na taj način uspeti da se održe kao najveća nacionalna manjina na tom prostoru.

(Kurir TV)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)