PANIKA U PRIŠTINI ZBOG "PAPIRA" O OVK: U Briselu načelni dogovor o uvidu u arhive terorističke organizacije

D. M.

11. 09. 2021. u 09:00

PRIŠTINA je posle više od dve decenije konačno priznala da postoje arhive zloglasne terorističke OVK i pristala da se one otvore.

ПАНИКА У ПРИШТИНИ ЗБОГ ПАПИРА О ОВК: У Бриселу начелни договор о увиду у архиве терористичке организације

Foto Fejsbuk

Kako saznajemo, na poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu načelno je dogovoreno i da se u narednom periodu utanače mehanizmi i rokovi za uvid u ovu dokumentaciju, a što će olakšati rasvetljavanje sudbine mnogih žrtava i dovesti do počinilaca i nalogodavaca stravičnih zločina - mučenja, kidnapovanja, ubistava, pa sve do trgovine organima.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je juče da je dobro što će se otvoriti arhive tzv. OVK jer, kako je rekao, porodice zaslužuju istinu, a žrtve mir.

Vest da je na sastanku u Briselu albanska strana dala dozvolu za pristup dokumentima OVK, izazvala je veliku buru u Prištini, gde pljušte međusobne optužbe političara da li ta arhiva uopšte postoji.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenje i desna ruka premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija, Mimoza Kusari-Ljilja, odgovorila je na kritike što je glavni pregovarač sa Beogradom Besnik Bisljimi u Briselu rekao da je dogovoreno otvaranje svih arhiva.

- Arhive OVK nije aktuelizovao Bisljimi, nego oni koji su izradili i skupštini dostavili Nacrt zakona o zaštiti vrednosti rata OVK, a u koji su uključene i arhive OVK.

Neka kažu na koju arhivu kao vrednost rata su mislili kada su izradili ovaj Nacrt zakona - napisala je Kusari-Ljilja na "Fejsbuku".

Bivši komandant tzv. OVK Agim Čeku, brže-bolje je poručio da arhive tzv. OVK ne postoje i da zločini nisu činjeni. Umešao se i predsednik Komisije za nestale u Prištini Andin Hoti. On je pokušao da smiri strasti rekavši da je specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku ponuđen potpun pristup "državnoj arhivi Kosova", kako bi se otklonile sve sumnje u vezi sa "pronalaskom arhive OVK".

- Arhive na Kosovu su bile i otvorene su, pa je sporazum u našem interesu jer nam dozvoljava pristup vojnim arhivama Srbije, što je glavna prepreka za razjašnjavanje sudbine naših najmilijih - poručio je Hoti.

NEVOLjA Aljbin Kurti i Vljosa Osmani, Foto AP

Sagovornici "Novosti" smatraju da u Prištini i te kako imaju čega da se plaše jer se u arhivama OVK nalaze podaci o nestalim licima, kao i zločinima koje je ta teroristička organizacija činila nad Srbima, nealbancima i Albancima. A to što tvrde da ta dokumenta ne postoje, poznata je strategija Prištine.

TRAŽI SE PRETRAGA DEVET LOKACIJA

PETKOVIĆ je podsetio da su na jučerašnji dan pre tačno dve godine sahranjeni posmrtni ostaci petočlane porodice Šutaković, oca Nedeljka, majke Darinke i tri maloletna sina Aleksandra, Đorđa i Radomana, koje su pripadnici OVK oteli 1999. i brutalno pogubili. Njihovi ostaci pronađeni su 20 godina nakon otmice.

- Komisija je utvrdila da su ubijeni egzekucijom, a da su njihova tela sakrivena na deponiji da se nikada ne bi otkrila brutalna istina. Zbog njih moramo da saznamo istinu o svim nestalima. Mi tražimo da Priština dozvoli iskopavanja na još devet lokacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a