ĐILASU SAD SMETA I PAPIR EU: Lider Stranke slobode i pravde osuo paljbu na predlog evroposlanika o poboljšanju izbornih uslova

D. M.

09. 09. 2021. u 08:00

PAPIR o poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, a koji se mesecima spremao u "briselskoj kuhinji", za učesnike u dijalogu uz posredstvo evroparlamentaraca - nije prihvatljiv.

ЂИЛАСУ САД СМЕТА И ПАПИР ЕУ: Лидер Странке слободе и правде осуо паљбу на предлог европосланика о побољшању изборних услова

Foto Tanjug

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas poručio je da oni ovaj dokument, ako ostane u predloženom obliku, sigurno neće potpisati, navodeći da je on "neprihvatljiv za građane Srbije". Narodna stranka Vuka Jeremića i Boško Obradović iz Dveri imali su nešto "mekši" stav prema predlogu posrednika iz Evropskog parlamenta, ali i brojne kritike na tekst nacrta dokumenta.

Obradović je zamerio briselskim posrednicima da nisu konkretizovali brojne teme, već su ih ostavili nedefinisanim i predložili da se one dalje razrade u nastavku međustranačkog dijaloga 17. i 18. septembra:

- Posebno je važno da idemo u pravcu privremenog nadzornog tela koje bi kontrolisalo ponašanje medija, ali ne samo u mesec dana izborne kampanje, kako to predviđa njihov papir, već u kompletnom predizbornom periodu od šest meseci, što će biti jedan od amandmana Dveri.

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon / Foto Tanjug

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon

Slične zamerke da je dokument evroparlamentaraca uopšten imali su i u Jeremićevom taboru. Oni kažu da bi on mogao da predstavlja osnov za napredak, ali i da ostane mrtvo slovo na papiru, ukazujući da su "evroparlamentarci dali prednost vlasti u Srbiji". Narodna stranka će sutra odlučiti da li će davati amandmane na ovaj predlog i da li će dalje učestvovati u pregovorima.

U predlogu evroparlamentaraca, između ostalog, navodi se da mediji treba ravnopravno da informišu o programima političkih partija, da se uvede obavezujući pravilnik za RTS i RTV radi boljeg regulisanja izborne kampanje, smanje iznosi donacija za stranke...

Komentarišući Đilasovu poruku da neće prihvatiti predlog posrednika iz EP, Milenko Jovanov, potpredsednik SNS-a, napisao je na "Tviteru":

- Nema tih uslova koji će Dragana Đilasa naterati da izađe na izbore i pokaže snagu i moć iz njegovih istraživanja. Uzgred, on više ne govori u ime "Multikoma", ili ove svoje stranke, već u ime građana Srbije!?

KLAČAR: NEREALNA OČEKIVANjA

BOJAN Klačar iz CeSid-a kaže da su očigledno očekivanja dela opozicije bila da će dokument evroposlanika drugačije izgledati:

- Mislim da su nerealna bila očekivanja da će posrednici iz EP izvršiti veliki pritisak na vladajuću stranku, jer bi time izašli iz delokruga svog rada i saradnje sa institucijama u Srbiji. Dokument koji su dostavili u velikoj meri ostavlja prostor da se stranke dogovore oko konkretnih rešenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!