BEOGRAD PITA ZA ZSO: Važna tema biće zaštita Srba, njihove imovine i svetinja SPC

D. M.

07. 09. 2021. u 08:00

FORMIRANjE Zajednice srpskih opština, pitanje nestalih, stalno kršenje postignutih sporazuma od strane Prištine i alarmantno povećanje broja napada na Srbe, njihovu imovinu i svetinje Srpske pravoslavne crkve u Pokrajini - ključne su teme koje će delegacija Beograda pokrenuti na novoj, dvodnevnoj rundi dijaloga u Briselu.

БЕОГРАД ПИТА ЗА ЗСО: Важна тема биће заштита Срба, њихове имовине и светиња СПЦ

Foto I. Radulović

Razgovori glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bislimija, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, održaće se danas i sutra, a od njihovih ishoda zavisiće i kada će biti utanačen sastanak na visokom političkom nivou.

Prvog dana nove runde u Briselu planirani su bilateralni razgovori obe delegacije sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i posrednicima Unije. Trilaterala Beograda, Prištine i EU posrednika biće održana sutra.

Nastavak razgovora dolazi u atmosferi konstantnih pretnji albanskih zvaničnika da neće produžiti jednogodišnji moratorijum o obustavi lobiranja za priznavanje lažne države Kosovo, a koji su dve strane parafirale prošlog septembra u Beloj kući.

Takođe, pre nekoliko dana Priština je još jednom podigla tenzije odlukom da po ko zna koji put prekrši i Briselski sporazum o slobodi kretanja i zabrani ulazak na teritoriju KiM direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću.

Foto Tanjug

Miroslav Lajčak

Tim povodom uoči današnjeg nastavka dijaloga oglasio se i portparol EU Peter Stano, koji je ponovio da u EU očekuju da se svi dogovori postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i dogovor o zvaničnim posetama - poštuju.

- Pozivamo strane da kroz dijalog promovišu atmosferu koja vodi pomirenju, regionalnoj stabilnosti i saradnji i koja je na dobrobit građana. Posete obe strane se moraju sprovoditi na način koji doprinosi procesu normalizacije odnosa i podržava ukupan rad u okviru dijaloga - rekao je Stano.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petar Petković

Politički analitičar Dragomir Anđelković nije preveliki optimista da će u nastavku dijaloga Priština promeniti taktiku da po svaku cenu minira bilo kakve razgovore koje bi vodili nekom pomaku:

- Taj dijalog se vodi godinama i pomaka nema, jer Albanci ne žele dogovor, već potpunu kapitulaciju Srbije. A zapadni centri moći, koliko god da pričaju o kompromisu, ne vrše na njih ozbiljan pritisak. Priština ne želi ni na tehničkom nivou da se, na primer, pokažu gde se nalaze grobnice, jer su stvorili predstavu da su samo oni bili žrtve. Biće u razgovorima možda retoričkih pomaka, ali teško i konkretnih rezultata - kaže Anđelković, za "Novosti".

U SAVET EVROPE SAMO ČLANICE UN

UKOLIKO se budu poštovali međunarodno pravo i pravila, Priština neće moći da dobije stolicu u Savetu Evrope, jer ne ispunjava dva ključna preduslova za ulazak u ovu organizaciju - da je članica Ujedinjenih nacija i da poštuju vladavinu prava i ljudska prava, što na teritoriji KiM, nažalost, nije slučaj. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da Priština planira da aplicira za članstvo u SE i da je određeni broj zemalja u tome podržava. Za prijem novih članica u ovu organizaciju potrebna je dvotrećinska većina ministara Komiteta ministara SE.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri