NAJNOVIJA PROVOKACIJA PRIŠTINSKIH VLASTI: Petru Petkoviću zabranjen ulazak na KiM

D.Zečević

03. 09. 2021. u 11:11

VLASTI privremenih institucija u Prištini zabranile su direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da poseti južnu srpsku pokrajinu.

НАЈНОВИЈА ПРОВОКАЦИЈА ПРИШТИНСКИХ ВЛАСТИ: Петру Петковићу забрањен улазак на КиМ

Foto D. Milovanović

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, direktor Petković je danas i sutra trebalo da boravi na prostoru Kosova i Metohije i obiđe nekoliko privrednih subjekata gde je država Srbija obezbedila nova radna mesta, kao i da poseti više socijalno ugroženih porodica i uruči pomoć, ali mu je iz Prištine to onemogućeno.

- Više je nego jasno da je Priština i pre zvaničnog termina počela predizbornu kampanju, koja se po pravilu uvek prelama preko leđa srpskog naroda. Ovo je treća po redu zabrana Prištine direktoru Kancelarije za KiM i glavnom srpskom pregovaraču u tehničkom dijalogu, a dolazi uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine sledeće nedelje u Briselu, što dodatno pokazuje nespremnost Prištine da normalizuje odnose sa Beogradom. Prethodno je Petkoviću onemogućeno da uruči pomoć poplavljenim domaćinstvima početkom godine i obiđe povređenog dečaka Luku Dimitrijevića iz Gračanice - ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM i dodaje da je reč o flagrantnom kršenju sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o posetama zvaničnika. Ova zabrana i protivpravno ponašanje Prištine biće svakako tema predstojećih razgovora u Briselu, posebno imajući u vidu da je poseta uredno i na vreme najavljena u skladu sa sporazumom.

- Posebno je neosnovano "obrazloženje" privremenih institucija da je razlog za zabranu posete polaganje kamena temeljca za novu zgradu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici tokom prethodne posete, jer ne postoji način da iko zabrani zvaničnom Beogradu da pomaže svom narodu u južnoj pokrajini. I prethodne dve posete bile su u znaku obeležavanja važnih datuma - godišnjice zločina u Starom Grackom i slave u Prilužju, i to pravo nam niko ne može oduzeti - zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili