VUČIĆ IZ SLOVENIJE: Predsednik o odlasku na Cetinje, izmišljanju novih nacija i velikoj poseti koju Srbija očekuje

Novosti online

31. 08. 2021. u 21:09 >> 22:01

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije iz Slovenije.

ВУЧИЋ ИЗ СЛОВЕНИЈЕ: Председник о одласку на Цетиње, измишљању нових нација и великој посети коју Србија очекује

Foto: Printskrin/TV Pink

Inicijativa Otvoreni Balkan ima budućnost, tvrdi Vučić.

- Naš cilj je da snažimo Srbiju. Ne znam kome bi smetalo da između Beograda i Skoplja, da između Beograda i Tirane nema granica - rekao je predsednik Srbije govoreći o inicijativi "Otvoreni Balkan".

On kaže da zna da su velike sile želele da obuzdavaju Srbiju kroz istoriju i da moramo razumeti da takvi interesi velikih sila postoje i danas.

- Pokušavaće da osnažuju druge, a da oslabe Srbiju. Amerikanci su to podržali, što je veoma značajno i dobro. Višegradska grupa je to podržala(inicijativu "Otvoreni Balkan"), kao i Danska - rekao je predsednik.

Foto: Printskrin/Pink

Vučić je rekao da je za Srbiju strahovito važno da čuva mir i istovremeno da snaži Srbiju.

- Naša prosečna plata je nekada bila 330 evra a danas je 560 evra. To su neverovatne promene. Broj stranih direktnih investicija u Srbiji je 61 odsto u odnosu na celokupan Zapadni Balkan. Neki doživljavaju inicijativu "Otvorni Blakan" da Srbija želi da dominira na Balkanu, a mi smao želimo mirno i da živimo sa komšijama. Otvoreni Balkan ima podršku SAD.

On kaže da očekujemo veliku posetu Republici Srbiji Angele Merkel.

- To je bitno za Srbiju, mnogo toga ćemo moći da saznamo o nemačkom pogledu na Balkan, Nemačku moramo da imamo na svojoj strani ako želimo dalje da napredujemo - rekao je Vučić.

Predsenik Srbije je govorio o značaju bezbedbnosnog foruma u Bledu i značaju koji on ima za Srbiju.

- Mi moramo da čuvamo jedni druge, moramo da razmišljamo o budućnosti, moramo da se poštujemo. Kurti i ostali će da potegnu argument Srebrenice uvek - rekao je Vučić.

Predsednik je istakako da će Srbija uvek pomagati razvoj Republike Srpske.

- Nama je cilj da se spojimo i sa Tuzlom i sa Sarajevom - navodi predsednik.

Vučić je rekao da je inicijativa za smenu Dodika opasan presedan.

- Neće biti takvih odluka, gotovo sam siguran. Ne verujem da će ih biti, pošto poznajem gospodina Šmita, a ako to uradi, Srbija to neće prihvatiti. Nećemo prihvatiti da neko drugi sa strane nameće narodnu volju. To je toliko opasno da nemam reči. Zamislite da je  Dodik to tražio za nekog od njih - rekao je Vučić.

Ustoličenje mitropolita Joanikija

- Interesantno je kako svaki dan čitam razne informacije o tome da li ću ići ili neću ići u Cetinje na ustoličenje iako ja o tome ništa nisam rekao. Đilasovi privatni mediji o tome pišu bez ikakvih izvora i osnova. Ja znam te DOS-ovce koji su otišli u Crnu Goru da varaju građane Crne Gore kao i građane Srbije što su varali. Ja razmatram sve svakodnevno, i doneću odluku o tome da li ću ići na Cetinje ako je to u skladu sa interesima Srbije i SPC - rekao je Vučić.

- Milo Đukanović se predstavlja kao branitelj crnogorskih interesa od velikosrpske politike, ali kao državnik to ne razumem. Na svaki način pokušava se da se ne napravi popis, oni žele da Srba bude još manje nego na prošlim izborima - dodao je on.

Čanak neka ide da peva "Čavoglave"

Odgovarajući na najavu Nenada Čanka da će ići na Cetinje, Vučić je rekao da mu je drago što se raduju i što će moći da zajedno pevaju "Čavoglave".

- To je ona pesma o proterivanju Srba - podsetio je Vučić i rekao da mu nije jasno da neko želi da ide da učestvuje u linčovanju sveštenika SPC.

Foto: Printskrin TV Pink

O napadima na Srbiju

Predsednik je osudio inicijativu da se ljudi na popisu izjašnjavaju kao "Vojvođani" i da se tako vode u zvaničnim knjigama.

Priča o izjašnjavanju na popisu kao "Vojvođanin" je samo još jedan način za rastakanje Srbije, objašnjava Vučić.

- Imali smo ljude koji su se izjašnjavali i kao Eskimi - podsetio je Vučić.

Vučić kaže da ga raduje to što je "noćna mora tajkunima i lopovima". 

- Shvatio sam da mogu da se borim za Srbiju, ja živim za Srbiju 24 sata dnevno. Danas je Srbija dovoljno snažna, Srbija postaje lider u regionu, Srbija ima najnižu cenu električne energije u reguionu. Srbija zahvaljujući dobrim ugovorima u Srbiji ima najnižu cenu gasa. Ali, razumem, prvi septembar je, počnje školska godina, roditelji imaju dosta izdataka - navodi Vučić.

Predsednik je najavio da će biti sve više laži o njemu.

Vučić o potrošačkoj korpi

Vučić je prokomentarisao određene natpise u novinama pod kontrolom lidera Stranke Slobode i pravde Dragana Đilasa. Predsednik je rekao da su vesti o tome da se u Srbiji minimalna zarada i potrošačka korpa ne slažu jedna notorna laž.

– Reč je o notornim lažim. Sećam se 2014. godine kako su lagali za zapadnu Tamnavu, oni su za tu laž dobili i nagradu. Ne interesuje me šta rade, pogađa me samo kad vam diraju porodicu iz čista mira – rekao je Vučić i dodao:

– Slagali su da je za 25 odsto bila više potrošačka korpa za 2010. godinu. Svaki broj su slagali- Žive u sopstvenim lažima – opisao je Vučić.

O predstojećim izborima i stranačkom dijalogu

- Ja kao predsednik ne mogu da se ponašam neodgovorno kao oni. Njihova želja je da razgovarjau sa strnacima i da se odluke donose na travnjaku. Sve ostalo što su radili dok su imali vlast je bila pljačka Srbije za njihove džepove - rekao je Vučić.

Kako je rekao predsednik Vučić, ako pogledate medije 2012. godine, tada nije bilo nijednog opozicionog medija.

- Danas imate čitav dijapazon medija. Oni ipak osećaju da njih narod neće i tako nastupaju. Razume se da će pokušavati da uz delimičnu strnau podršku pokušaju da smene vlast. Oni su veliki favoriti, oni su gotovo osvojili vlast u Beogradu, a što se tiče Srbije i predsendičkih izbora i tu su favoriti. Ja ih pozivam da se ujedine, a mi ćemo sami da pokušamo da im se suprotstavimo u ime građana Srbije - rekao je Vučić.

Foto: Printskrin/Pink

Predsednik kaže da mu je "žao što Đilas ne želi da razgovara sa njim".

- Ja sam uvek bio spreman na svaku vrstu razgovora. Žao mi je jako što Đilas ne želi i neće da razgovara sa mnom. Ali, to govori o njegovom demokratskom kapacitetu. Ja sam uvek za razgovore. Evo, pozivam sve tajkunske listove i medije da se ujedine protiv mene. Šta god ja uradio, oni nikada neće biti zadovoljni - rekao je predsednik.

O svojim greškama

- Mnogo sebi zameram, pravio sam dosta grešaka. Ali ono što je sigurno to je da bih znao mnogo toga da zaista navedem. Ali samo da napomenem da sam za ovih pe godina mnogo toga učinio za ovu zemlju. Stavite se u moje cipele kada ste prinuđeni da istrpite neke stvari. Sretao sam se sa mnogo svetskih državnika. Neko bi rekao da sam arogantan, mnogi mi kažu "a što nisi takav na televiziji", a ja ne znam kakav sam na televiziji. Niti me zanima, ja sam šta radim i to iz srca - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće sutra u Sloveniji na Bledskom strateškom forumu, koji tradicionalno okuplja lidere regiona i zemalja članica EU, kao i predstavnike evropskih institucija.

Foto: Printskrin/TV Pink

Vučić će učestvovati na prvom liderskom panelu Foruma pod nazivom "Budućnost Evrope - odoleti i istrajati", saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.

On će tokom Foruma imati i bilateralne susrete sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024