AMBASADOR BOCAN-HARČENKO ZA "NOVOSTI": "Pristrasni rusofobni komentari o etiketiranju novinara u Srbiji"

D. M.

28. 08. 2021. u 09:00

OBRATILI smo pažnju na pristrasne rusofobne komentare ambasadora SAD u Beogradu Entonija Godfrija o tome da bi moguće "obeležavanje novinara kao stranih agenata ili medija pod kontrolom Stejt departmenta" u Srbiji navodno reprodukovalo "strategiju Kremlja".

АМБАСАДОР БОЦАН-ХАРЧЕНКО ЗА НОВОСТИ: Пристрасни русофобни коментари о етикетирању новинара у Србији

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Da podsetimo da je ruski zakon, koji je diplomata neumesno spomenuo, donet kao odgovor na pritiskivanje u SAD niza medija iz Rusije, na osnovu odgovarajućih pravnih akata, koji važe preko okeana već više godina.

Ovo, za "Novosti", poručuje ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, reagujući na istup američkog diplomate, koji je rekao da je "uznemiren obeležavanjem novinara u Srbiji kao stranih agenata ili medija pod kontrolom Stejt departmenta" i još dodao da je "to tipična strategija Kremlja i da će to Srbiju odvesti samo dalje od EU".

- Paradoksalno je da su opaske Godfrija iznete na skupu posvećenom kulturi dijaloga: od najavljene teme su, avaj, veoma udaljene. Dakle, "kultura dijaloga" se opet svodi na "kult prepirki" - kaže Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador naglašava i da oni svoja iskustva ne nameću nikome, kao i da su kategorički protiv pokušaja da se veštački ograniči saradnja Srbije sa trećim stranama i da se primenjuju "dvostruki standardi" ili izopačena logika "ili sa Zapadom, ili sa Rusijom".

- Naše sadržajno i višestrano strateško partnerstvo sa Beogradom se temelji na načelima suverene jednakosti i uzajamnog poštovanja. Sigurni smo da se ovde potpuno deli taj pristup. Štaviše, dajemo prednost ne verbalnim prepucavanjima, nego praksi i realnom životu, rezultatima koji su potrebni ljudima. Upravo na njihovo postizanje bi trebalo da bude usmeren "kulturni dijalog". Naime, upravo u utorak, 24. avgusta, uz učešće predsednika Aleksandra Vučića, spojen je železnički kolosek na deonici brze pruge Stara Pazova - Novi Sad, koju grade "Ruske železnice". Nastavićemo da zajedno sa srpskim partnerima radimo na razvoju međusobno korisnih projekata u svim sferama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!