NI BiH NIJE UHAPSILA ORIĆA: Oglasio se MUP povodom zahteva BiH za izručenjem državljanina Srbije Duška Kornjače

J.S.

21. 08. 2021. u 21:38

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova Srbije, saopštilo je večeras da postupa isključivo u skladu sa zakonom, a ne po nalogu izdatom od strane bilo koje televizije, uključujući i televizije N1 Beograd ili Sarajevo, te da ne postoji zakonski osnov za postupanje po poternici BiH koja se odnosi na državljanina Srbije Duška Kornjaču koji inače živi u Novom Sadu.

НИ БиХ НИЈЕ УХАПСИЛА ОРИЋА: Огласио се МУП поводом захтева БиХ за изручењем држављанина Србије Душка Корњаче

Foto: I. Mitić

Naime, pozitivno zakonodavstvo Republike Srbije, osim u slučaju saradnje sa Haškim tribunalom, ne dozvoljava izručenje osumnjičenih za ratne zločine.

Međudržavni sporazum između Republike Srbije i BiH o uzajamnom izručenju, takođe ne dozvoljava izručenje svojih građana kada je u pitanju sumnja za krivično delo ratnog zločina. Jasno je definisano da krivična dela ratnog zločina ne potpadaju pod sporazum.

- Odgovor na pitanje zašto srpska policija nije uhapsila Duška Kornjaču, za kojim je Bosna i Hercegovina raspisala poternicu, jednak je odgovoru na pitanje zašto policija BiH nije uhapsila Nasera Orića iako je i za njim Srbija raspisala poternicu - navedeno je u saopštenju MUP-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRBI SU ZA BALKAN RATOVALI! Bezočne laži Slavoja Žižeka - dobro znamo šta je Balkan!