NIJE prvi put da autonomaši traže uoči popisa stanovništva Srbije da se uvede rubrika "Vojvođanin". Pokušali su to i 2011. godine, ali su prošli neslavno i ponovo će se spotaći o isti kamen. Pošto su pred nama izbori, oni se vraćaju radikalnijim stavovima ne bi li na sebe skrenuli pažnju i dobili neki glas više.

Pera

21.08.2021. 13:19

Pa dobro, koliko puta se mora ponoviti da je Vojvodjanin geografski pojam, sve nacionalnosti koji žive u Vojvodini su Vojvodjani, medjutim Vojvodjanin kao nacija ne postoji. Uzalud se Ministarka Čomić, Nenad Čanak i Odžić trude da proizvedu nešto od ničega. Ja sam Vojvodjanin ali mi ne pada napamet da se odreknem svoje nacionalnosti. Nadam se da će Parlament da zaustavi ovu budalaštinu, koja kao refren uvek se vraća od Nenada Čanka.

Pera

21.08.2021. 13:19

Broz tito je u jajcu isekao etnički prostor srba na republike postepeno ima davao atribute državnosti osmislio paralelno vojsku ono dsz da bi se republike spremala za otcepljenje koje je sproveo tito2 soros jevrein iz mađarske kao I broz dakle jasna jevrejska šifra" tito posle tita" sve objašnjava! Sve je isplanirao davno nastavio tito2 u kontinuitetu broz je odabrao aliju milošević tuđmana ..pa je tito2 nastavio komanduje sa svom trojicom istovremeno kao kad neko igra šah sam sa sobom lako režirao pobednike i poraženi! Ismišljao je nacije bošnjaci crnogorci makedonci..pa sad i vojvođani dakle pod komandom tita2 sorosa nastavlja se ono razaranje srba koje počinje u jajcu 1943e jevrejski kontinuitet!

Prellee

21.08.2021. 13:31

Vojvodina nema naciju, Vojvodina ima mnogo nacija.Sta sad ti strucnjaci izmisljaju, nesto oko cega se treba svadjati.Napravite fabriku, zaposlite ljude i tu se dokazite!

aca

21.08.2021. 13:51

Ako se uvede vojvodjanin, onda de se uvede i sumadinac, zapadnosrbijanac, hercegovac, juznosrbijanac, krajisnik, sremac, civijas... Mozda dozvoliti svakom selu da ima naciju. Canak svojim glupostima i nesrecom naroda zaradjuje za svoj luksuzan zivot.

boza samoupravljac

21.08.2021. 14:53

Evo na koji nacin nastaju nacije na Balkanu,ali samo od nas Srba,zasto,zato sto smo mi jedini narod na ovim prostorima , od kog su nastali drugi narodi,pa i drzave u poslednje vreme,namerno ne spominjem ovu balavurdiju od politikanata,hvala,sada ce jos malo da stvore jezik,pa istioriju................samo usitnjavanje jednog dana dovodi i do ujedinjenja,sto nam je pokazala skorasnja istorija,SAD,Jugoslavija,Italija Nemacka,SSSR,EU,kolo srece se okrece....

odlicna ideja

21.08.2021. 14:54

a sta cemo sa onim gradjanima koji su protiv tzv vakcine… da bude recimo po “ nacionalnoj pripadnosti ili vec kako se oseca”… recimo vojvodjanin antivakser i to iz Banata… da ne budem recimo provakser iz Srema, ili EU globalista iz Backe?!… treba se demokratski izjasniti da be bude kasnije niste me pitali?!… ili dodjos vojvodjanin…

Zlatko

21.08.2021. 15:28

Onda verovatno za par godina uvodimo "vojvodjanski jezik", "vojvodjansku pravoslavnu crkvu" i naravno jednu od firmi "vojvodjanski rudnici" ! E onda ćemo mi "južnobanaćani" da se pobunimo za svoja prava, JALTE ?!

Pravi vojvodjanin

21.08.2021. 15:33

Ne moze. Zato sto je vojvodjanin regionalni naziv isto kaoni dalmatinac , srbijanac itd. Mi vojvodjani nismo nacija nekih tamo "vojvodjanera" mi smo Srbi i nacionalne manjine ostalih i to je to. Ja kao pravi vojvodjani iz Novog Sada rodjen novosadjan i roditelji su mi rodjeni novosadjani a poreklom sam sremac. Sto bi se moji sremci salili kazu "pobaceni sremac". E pazite sad ovako ja kao "punokrvni vojvodjan" se osecam Srbinom kao i moji preci inpre mene i to je oduvek tako bilo. Nece nama tamo neki Canak licanin da pravi "vojvodjanersku naciju" jel moze da se vrati i odakle je dosao. Naj gori autonomasi i kavazi vojvodjani su sve neki dodjosi a ne autohtoni Srbi. Srbima iz vojvodine je uvek bio cilj da se vrate u maticu i u sremu je stvorena moderna srpska drzava kakvu danas poznajemo. Dakle da se razumemo nema nista od toga a Canku da porucim da moze da pakuje kofere jer cemo mu otkazati gostoprimstvo neka ga sokci prime u "ljepu njihovu".

NISAM KOSOVAR

21.08.2021. 15:37

Albanci na Kosovu i Metohiji uporno pokušavaju da stvore nepostojeću naciju- kosovar- čime bi da potru postojanje Srba na ovom vekovno srpskom prostoru.

Hercegovac

21.08.2021. 15:45

Pošto praktišno već imamo nepostojeću naciju bosanac što je skoro uvek shvaćeno kao bošnjak-ostaje da proglasimo još i nepostojeću naciju hercegovac-samo je nejasno na koju bi se od postojećih nacija u Hercegovini odnosio ovaj pojam.

Stanimir

21.08.2021. 15:50

Ne dazi u obzir!!! Ja 'oću da pise Lala,i to ćem da zaokruživam! Čuj Vojvodjanin??? To je,boga im nji'ovog,širok pojam u ravnici!!!

Zoki

21.08.2021. 16:00

Pa kad mogu Crnogorci mogu i Vojvodjani.. Tako su postali i Hrvati po predelu su dobili ime Hrvatanija se nekad zvala peščara gde su dosli pre 300 godina iz Irana a ne teritorija po njima.. Jedino je Srbija dobila ime po naciji Srba..ostalo je istorija..

Koco

21.08.2021. 16:29

Чанак, код нас је то посуда од дрвета која је издубљена и у њу се највише држи со. Зато је Чанак, идубљен, излизан и ту му је крај, само да пукне, а избори ће показати.

Srdjan

21.08.2021. 16:34

Članak!? Njegovu brigu i njegovo poštenje najbolje su osetili radnici Vojvodinašuma! Dok je on bio na čelu upravnog odbora J.P Vojvodinašuma su unakažene kao preduzeće! Bože me sačuvaj njega, njegovih kolega, njihovog poštenja, njegovih ideja.............

Miso

21.08.2021. 17:37

Mozes biti Srbin, Madjar,Ceh itd, ali Vojvodjanin kao nacija je isto kao i Sumadinac kao nacija. A ovima treba dozvoliti da se izjasnjavaju samo kao kvislinzi i nacionalne izdajuce (Srba, Madjara ili drugih).

Mzh

21.08.2021. 18:16

Kako to da nema nacije bavaraca a nije da su golje ... al ajmo blize ... Đe nestaše slavonci, koji su ne tako davno bili srbi svi redom, mislim ko nacija ...npr Al onako da znate, ki Srbi i nismo nacija, mi smo Narod. Na nacije su derivat naroda koji se cjepa i to kod nas traje i traje ...

Vecko

21.08.2021. 19:16

Koja Vojvodina? Hrvati bi nas optužili za velikovojvođanske težnje jer je deo Srpskog vojvodstva u Austro-ugarskoj monarhiji i istočna Slavonija odnosno Baranja, koja je sada sastavni deo Hrvatske. Bili bi velikovojvođanski ćetnici.

Ivan

21.08.2021. 21:54

Ma brate da izbrišemo skroz Srbin, možemo da uvedemo i Šumadinac i Pčinjanin, Topličanin itd. Pa jedan Tesla je bio Amrikanac inače zna se ko je stvarno, kao i sve nacionalnosti koje odu u Ameriku postaju Amerikanci, a on će narod koji postoji 1000 godina pre Amerike da i dalje uništava. Malo li je što su iz ovog naroda već postali Crnogorci, Muslimani ili Bošnjaci ne znam ni ja, Katolici itd.. itd..

Boki

21.08.2021. 22:22

За браћу са лијеве стране Дрине, видим како пјените на ово, како је Војвођанин географски појам, а не нација, е онда се размислите како је када нас Србе из Српске зовете "Босанцима" како би Алија и желио да радите.

Propuh Drumski

21.08.2021. 23:25

Obzirom da ljudska glupost ne poznaje granice, ideja je potpuno u trendu. Ne tako davno pojavili su se Makedonci, pa Muslimani koji nedavno postase Bosnjaci i to sa svojim jezikom, tu su i Crnogogorci pa zasto ne i Vojvodjani i Vojvodjanke. A cilj im je svima isti, sto manje Srba to bolje.

djodja13

22.08.2021. 10:09

Šta bi sa Zakonom o rodnoj ravnopravnost nešto se svi ućutaše,prošao je zar ne? Šta su Bošnjaci kad ih izmisliše,prošlo je zar ne?Proći će i ovo samo neka budu uporni sve može u "nedemokratskoj" Srbiji.Otkud Čomićeva u vladi, mislite da je slučajno,prošlo je zar ne? Sve zbog neke demokratije.

Simo

22.08.2021. 10:23

Normalno je, ako postoji konstituivnost, i ako postoji Autonomna pokraina,da postoji i Vojvodjani.To je raealnost i to treba podrzati.Nista se nemoze zadrzati dekretom.

buki

24.08.2021. 09:49

@Simo - Naravno da NIJE NORMALNO, ali bojim se da Vi, kao i ostali autonomaši, to već znate, što vas na žalost ne sprečava da se zalažete za dalje razbijanje Srbije. Valjda smo se dovoljno oporavili od brozovštine, pa možemo bar vama da se odupremo i sačuvamo Vojvodinu.

Mika

22.08.2021. 11:08

Svi građani Srbije su Srbi, kao što su svi građani SAD Amerikanci. I to je demokratija. Mogu da budu Srbi druge veroispovesti ili porekla, i to je to.

stef

22.08.2021. 11:43

To je lucidna ideja , s tim da se uvedu i podgrupe nacije kao što su : sremačka , bačvanska i banaćanska . Zatim, nešto preciznije poput : severnobačvanska nacija , donjosremačka , južnobanatska i t.d. , zatim sremskomitrovčanska nacija , kikindska , krušedolska a tek novosadska...

naranca

22.08.2021. 12:54

Pa kad mogu Bavarci .Berlinci Katalonci Slavonci Dubrovcani Dalmatnci.Licani Prusi kvebecani Istrijani da imaju svoje nezavisne republike trebalo bi demokratski razmisliti i o tome sto prica Canak

Ovo nije naivno

22.08.2021. 19:34

Nemojmo se saliti sa ovim niti ovo potcenjivati. Uopste nije naivno. Jos jedan pokusaj razbijanja srpskog naroda, pa ako prodje - prodje. A bice ih jos, to se nece nikada zaustaviti. Zato moramo da budemo oprezni ako nam je stalo da opstanemo kao Srbi. Tuzno je koliko je ta samodestrukcija izrazena kod nas. Da li smo ikada culi da neko kod susjeda trazi da se prizna "slavonska" nacija, ili "zagorska" nacija? Naravno nikada, jer se takve stvari kod njih sasecaju u korenu. I kod nas bi trebalo, ali na zalost moral u nas nije jak. Za malo novca i polozaja neki Srbi ce prodati oca i majku a kamoli Srbiju.

miki

22.08.2021. 22:17

Ko su bili Jugosloveni, naravno Srbi, ko su bili Makedonci, naravno Srbi, ko su bili Crnogorci naravno Srbi .Hoće li Mađari biti Vojvođani, hoće li Slovaci biti Vojvođani, Hoće li .... biti Vojvođani Cilj je da Srba bude što manje, pa zato sve to. Narode dosta prevara, dosta gluposti.

Uroš

24.08.2021. 15:19

Prodane duše samo da znate ja sam Srbin i ostaću stbin a vi ološi idite u hrvatsku i tražite da se izjašnjavaju kao slavonci, dalamatinci pa ćete videti šta ćete dobiti a oni i ostali belosvetski ološ vas finansira, dalje od Srbije!

vladimir

24.08.2021. 23:05

Evo na pr. ja sam Čenejac, a još odredjenije nekažnjeni "batinaš", e tako hoću da se izjasnim ili .... ili ću NAPUSTITI biračko mesto! Samo tako i nikako drugačije, jel čujete vi mene? I gde su moj ...naši novci?

Vladimir

26.08.2021. 10:23

DA BI NEKO BIO VOJVOĐAN MORA IMATI VOJVOĐANSKO POREKLO(BAREM BABA I DEDA SAHRANJENI U VOJVODINI) I OBAVEZNO DA SU IM RODITELJI ILI BABA I DEDA RAZLIČITE NACIJE PA SE JEDINO TAKO MOGU DEKLARISATI KAO PRAVI VOJVOĐANI SA ŽALJENJEM MORAM UTVRDITI DA G ČANAK NIJE VOJVOĐAN