NAPADI NA SRBE NE PRESTAJU: Grupa NVO traži hitnu reakciju institucija

D. Z.

16. 08. 2021. u 16:26

ZBOG učestalih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji grupa od petnaestak srpskih nevladinih organizacija zatražila je od institucija tzv. Kosova istragu svih nerešenih slučajeva fizičkih napada na pripadnike srpske zajednice.

НАПАДИ НА СРБЕ НЕ ПРЕСТАЈУ: Група НВО тражи хитну реакцију институција

Foto: D. Zečević

U zajedničkom saopštenju za javnost ističe se da "smo već dve decenije svedoci ponovljenih incidenata kojima su izloženi pripadnici srpske zajednice na Kosovu i da smo umesto stabilnosti i sigurnog okruženja, svedoci grubih tonova i zapaljive retorike određenih političkih predstavnika".

- Zabrinjavajući je nedostatak javnih reakcija ključnih nosioca vlasti na brojne do sada zabeležene incidente odnosno fizičke napade - navodi se u saopštenju srpskih NVO koji opominju da su posebno zabrinjavajući brojni fizički napadi na pripadnike srpske zajednice uključujući i slučaj povratnice Dragice Gašić u Đakovici koja se od povratka nalazi u neprihvatljivim okolnostima.

Podsećajući na brojne fizičke napade na Srbe, grupa srpskih NVO poziva predstavnike Srpske liste da kao deo kosovske vlade instistiraju na institucionalnoj zaštiti srpske zajednice direktno komunicirajući sa svim relevantnim institucijama vezanim za bezbednosna pitanja. Istvremeno, pozivaju i međunarodnu zajednicu da se pridruži javnom osuđivanju napada na pripadnike srpske zajednice i da utiču na poboljšanje bezbednosnih okolnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!