BAJDEN ŠALJE HILJADE AVGANISTANACA NA KiM: SAD ponudile Prištini ustupke za zaštitu bivših saradnika

Tanjug

14. 08. 2021. u 00:54

SAD su ponudile ekonomske i političke ustupke Prištini za prijem nekoliko hiljada Avganistanaca, ali u Vašingtonu postoji zabrinutost o sposobnostima vlasti u Prištini da to učine, rekla su četiri neimenovana američka zvaničnika agenciji Rojters.

БАЈДЕН ШАЉЕ ХИЉАДЕ АВГАНИСТАНАЦА НА КиМ: САД понудиле Приштини уступке за заштиту бивших сарадника

Foto AP

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena vodila je tajne razgovore sa više zemalja nego što je ranije bilo poznato u očajničkom pokušaju da obezbedi privremeni smeštaj ugroženih Avganistanaca koji su radili za američku vladu, rekla su četiri američka zvaničnika Rojtersu.

Tajni razgovori sa Kosovom i Albanijom naglašavaju želju američke administracije da zaštiti Avganistance koji su radili za SAD od talibanskih odmazda, dok se bezbedno završava proces odobravanja njihovih američkih viza, navodi agencija.

Foto: EPA

 

Bajdenova administracija je istraživala da li bi Kazahstan, Tadžikistan i Uzbekistan primili hiljade kandidata, ali to nije dalo željeni napredak.

Ministarstvo spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija nije odgovorilo na zahtev Rojtersa da da svoj komentar.

Ambasade Albanije, Kazahstana, Tadžikistana i Uzbekistana, takođe, nisu odgovorile na zahtev da daju svoj komentar, navela je britanska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri