FBI NIJE UČESTVOVAO U HAPŠENJU KLANA BELIVUK-MILJKOVIĆ: Saopštenje ambasade SAD kao dokaz da su na akciji radili samo MUP, BIA i TOK

Novosti online

02. 08. 2021. u 17:32

SPEKULACIJE koje su se u pojedinim medijima i na društvenim mrežama pojavile slobodnim tumačenjem saopštenja koje je Američka ambasada objavila 8. juna ove godine, a kojima se pokušava insinuacija da je FBI učestvovao u razbijanju kriminalne grupe Belivuk - Miljković, ni jednom rečenicom tog saopštenja ne dokazuju te navode, niti sardanju na ovom slučaju.

ФБИ НИЈЕ УЧЕСТВОВАО У ХАПШЕЊУ КЛАНА БЕЛИВУК-МИЉКОВИЋ: Саопштење амбасаде САД као доказ да су на акцији радили само МУП, БИА и ТОК

Foto: Printskrin

Da se ne radi ni o kakvom dokazu govore činjenice koje su tendenciozno predstavljene u ovim tekstovima i komentarima, a koji zanemarju činjenice navedene u saopštenju ambasade SAD.

U zvaničnom saopštenju Američke ambasade u Srbiji stoji da je FBI, počev od 7. juna 2021. godine, izveo niz akcija pod nazivom "Trojanski štit", a činjenica je da kriminalna grupa Belivuk - Miljković uhapšena 4. februara 2021. godine u akciji koju je izveo MUP Srbije zajedno sa BIA i TOK, te nikako nije mogla biti deo "Trojanskog štita" koja je izvedena nekoliko meseci kasnije.

U Saopštenju američke ambasade spominje se da je u martu 2021. godine komunikacija organizovanoih kriminlanoh grupa preko aplikacije Skaj blokirana, te stoga nije jasno kako se ta akcija povezuje sa saradnjom u razbijanju kriminalne grupe Belivuk - Miljković jer su se oni, zahvaljujući radu naših istražnih organa, već više od mesec dana u tom trenutku nalazili u pritvoru.

Uz sve to tvorci ovih spekulacija, prenebregnuli su detalj u saopštenju Ambasade koji kaže da je sarađivano sa organima za sporovođenje zakona Srbije, ne decidno sa određenim organom gonjenja, iako su u istom saopštenju jasno naveli Evropol, DEA, Holandsku nacionalnu policiju, policiju Švedske, Austrijsku federalnu policiju i naznačili da se saradnja odnosila na aplikaciju ANOM, koja nikada nije pominjana kao aplikacija koju su koristili pripadnici krimilanog klana Belivuk - Miljković, tako da ovakva vrsta tumačenja može biti samo maliciozna u cilju traženja navodnih dokaza za laži kojima pokušavaju da obmanu javnost.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, gostujući na RTS, da FBI nije učestvovao u hapšenju kriminalne grupe Belivuk - Miljković, te da je MUP od FBI dobio samo informacije o šifrovanom uređaju "ANOM".

- FBI nije uradio ništa po ovom pitanju. Nema učešća FBI u slučaju Belivuk, jer nam ništa nisu dostavili. Radile su naša policija i BIA - rekao je Vučić, a čije reči potvrđuje i saopštenje Američke ambasade u Srbiji.

Takođe, učešće FBI u hapšenju kriminalne grupe Belivuk - Miljković demantovalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije koje je saopštilo da nemaju nijedan podatak "da se vodila bilo kakva istraga u saradnji sa FBI koja je za cilj imala razbijanje organizovane kriminalne grupe Belivuk - Miljković".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SOCIJALNA PRAVDA: Izazovi i rešenja za prevazilaženje siromaštva i socijalne isključenosti