PROMENJENA TAČIJEVA OPTUŽNICA: Specijalizovano veće u Hagu uvažilo zahtev branilaca četvorice vođa OVK

S. J. M.

23. 07. 2021. u 20:27

SPECIJALIZOVANA veća Kosova, suda koji u Hagu sudi za zločine OVK, izašla su u susret prigovoru osumnjičenog Kadrija Veseljija i "olabavila" optužnicu protiv njega i još trojice šefova ove terorističke organizacije - Hašima Tačija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

ПРОМЕЊЕНА ТАЧИЈЕВА ОПТУЖНИЦА: Специјализовано веће у Хагу уважило захтев бранилаца четворице вођа ОВК

Arhiva

Sudija za prethodni postupak Nikolas Giju naložio je specijalizovanom tužiocu da dostavi izmenjenu optužnicu protiv njih koja isključuje prošireni oblik odgovornosti udruženog zločinačkog poduhvata na zločine sa posebnom namerom.

Ovaj zahtev Veseljijeve odbrane je prošao, dok su im svi ostali odbijeni. Takođe, sudija je delimično odobrio podneske branilaca Tačija, Seljimija i Krasnićija kojim osporavaju formu optužnice i naložio specijalizovanom tužiocu da korigovanu verziju dostavi do 3. septembra.

Tači, Veselji i ostala dvojica su uhapšeni početkom novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru. Tačijeva odbrana poslednjih meseci intenzivirala je aktivnosti oko zahteva da se on pusti da se brani sa slobode ili da se prebaci u kućni pritvor u neku treću zemlju koja se ne graniči sa takozvanim Kosovom. Njegov advokat Gregori Kiho poslao je sudu zahtev za puštanje Tačija iz pritvora.

Kako navode prištinski mediji, u tom zahtevu su navedene dve države koje su dale garancije da Tači boravi na njihovoj teritoriji i da će obezbediti njegov povratak u pritvor ili sudnicu. U javnosti se proteklih dana spekulisalo da su te dve zemlje Slovenija i Hrvatska.

Slovenački mediji su kao objašnjenja navodili da je Tači u prijateljskim odnosima sa njihovim premijerom Janezom Janšom i da je Tači tokom devedesetih godina živeo na Bledu.

Specijalizovano tužilaštvo pre sedam dana usprotivilo se puštanju Tačija iz pritvora novodeći da postoji realna opasnost da će uticati na svedoke. Takođe su naveli da Specijalizovani sud ima nadležnost samo na Kosovu i u slučaju puštanja Tačija u neku treću zemlju on ne bi mogao da nadgleda njegov boravak i postupke, niti da naloži intervenciju.

ZLOSTAVLjANjA I UBIJANjA

SVA četvorica nekadašnjih šefova OVK su optuženi su da su 1998. i 1999. godine kao članovi UZP imali zajednički cilj da obezbede kontrolu nad celim Kosovom i Metohijom i to metodama koje su uključivale zastrašivanje, zlostavljanje, nasilje, nezakonito uklanjanje i ubijanje onih koje su smatrali protivnicima - navodi se u optužnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DAVOS 2024: Ciljevi održivog razvoja kao put ka boljem svetu za sve