(ISPRAVKA) Tvrdnje nemačkog istoričara da je masakr u Račku isceniran nisu tačne

Novosti online

19. 07. 2021. u 22:11

NAŠ portal objavio je tekst o tvrdnjama nemačkog istoričala Matijasa Kincela, da je masakr u Račku isceniran. Nakon analize Raskrinkavanja.ba, isti smo ispravili i promenili naslov, a sve prema datim smernicama.

(ISPRAVKA) Tvrdnje nemačkog istoričara da je masakr u Račku isceniran nisu tačne

Foto: Arhiva VN

U Račku su u jutarnjim satima tog 15. januara 1999. godine, policijske snage tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i paravojne jedinice opkolile selo i u višesatnoj akciji ubile 45 albanskih civila, među kojima je bilo i žena i maloletnih lica. 

Tela žrtava dva dana kasnije poslata su na obdukciju u Prištinu. Jugoslovenski forenzički tim 19. januara tvrdio je da je obdukcija pokazala da se u Račku nije desio masakr. te da su ubijeni bili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i da su tela osakaćena posthumno. Međutim, obdukcioni nalaz koji je sačinio finski tim ispred EU, na čelu s forenzičarkom Helenom Rentom, ukazivao je na suprotno. 

Srbija je i danas, 25 godina nakon zločina, stava da je masakr "insceniran" te da su osobe koje su u njemu ubijene bili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova koji su poginuli u borbama sa srpskom policijom.

ŠTA KAŽU MEĐUNARODNI SUD PRAVDE I "HUMAN RIGHTS WATCH"?

Ipak, događaji koji su se odvili u Račku 15. januara 1999. okarakterisani su kao masakr i u izveštajima Međunarodnog suda pravde i organizacije za ljudska prava Human Rights Watch. Masakr je bio važan faktor u odluci NATO saveza da započne vazdušnu operaciju protiv ciljeva u SRJ u martu 1999. godine, a bio je uključen i u optužnicu protiv Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom. Milošević je preminuo 2006. godine, pa presuda nikada nije izrečena. 

U presudi Haškog tribunala generalu srpske policije Vlastimiru Đorđeviću spominje se odgovornost za masakr u Račku i navodi se da je imao vodeću ulogu u njegovom prikrivanju. 

Kincel u svojoj knjizi, u delu koji su objavili mediji, navodno tvrdi da nemačka vlada nije objavila "pravi" izveštaj finskog tima o Račku, koji bi navodno dokazao da se masakr nije desio, odnosno da je bio insceniran. Navodi da je u internim krugovima OEBS-a uvrežen stav o tome da su "Albanci inscenirali masakr" i da o tome svedoče tajni podaci Misije OEBS-a na Kosovu.

Za ove tvrdnje ne postoje dokazi. Obdukcijski nalaz finskog tima, koji je predvodila Helena Ranta, objavljen je 17. marta 1999. godine, napisan je na osnovu obdukcije 40 tela. U izveštaju je naglašeno da obdukcijski nalaz ne može dati definitivne odgovore na pitanje da li je bilo oružanog sukoba ili su žrtve umrle na neki drugi način te se u njemu sugeriše da je potrebno izvršiti kompletnu istragu i naglašava se da samo patološki izveštaj nije dovoljan da se događaj okarakteriše kao "masakr".

Ipak, izveštaj je osporio tada postojeće tvrdnje srpskih vlasti da su zločin inscenirali Albanci. U njemu je naglašeno da na ubijenim osobama nisu pronađeni dokazi da su koristile vatreno oružje te da su tvrdnje da su žrtve naknadno "presvučene" u civilnu odeću netačne i da nema dokaza da su sakaćenja na telima izvedena nakon smrti.

Izvinjavamo se čitaocima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna