ČLANSTVO U EU NIJE PREPREKA ZA DIPLOMATSKE ODNOSE SA SIRIJOM: Ambasada Srbije u Damasku je dokaz nezavisne spoljne politike naše države

Novosti online

18. 07. 2021. u 17:03

POVODOM navoda pojedinih medija da je Srbija "udarila šamar" EU time što je vratila ambasadora u Siriju nakon poslednjih izbora iz Ministarstva spoljnih poslova kažu za "Novosti" da se diplomatski odnosi dve države nikada nisu prekidali, kao i da oni nisu upereni protiv bilo koje države ili organizacije.

ЧЛАНСТВО У ЕУ НИЈЕ ПРЕПРЕКА ЗА ДИПЛОМАТСКЕ ОДНОСЕ СА СИРИЈОМ: Амбасада Србије у Дамаску је доказ независне спољне политике наше државе

/ Foto Z. Jovanović

- U svetlu višedecenijskih, tradicionalno prijateljskih bilateralnih odnosa, Republika Srbija nikada nije prekidala diplomatske odnose sa Sirijom, a oni su se, do imenovanja našeg novog ambasadora u toj zemlji, odvijali na nivou privremenog otpravnika poslova, što je bilo uslovljeno tadašnjom bezbednosnom situacijom u toj zemlji - rečeno je "Novostima" u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije.

Iz Ministarstva naglašavaju da je odluka Republike Srbije da se odnosi sa Arapskom Republikom Sirijom vrate na ambasadorski nivo motivisana kako tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje i naroda, tako i promenjenom političko-bezbednosnom situacijom u Siriji, koja otvara šire perspektive za razvoj saradnje, pre svega na ekonomskom planu.  

- Pri donošenju takve odluke - rečeno je "Novostima" - Srbija je uzela u obzir regionalni i geostrateški značaj Sirije i uticaj koji razvoj situacije u Siriji, kao područje našeg šireg susedstva, ima na naš region, pre svega kada je reč o problemu ilegalnih migracija.  

- Prisustvo državljana Srbije u Siriji i zaštita njihovih interesa, takođe predstavlja važan motiv za naše diplomatsko prisustvo na najvišem nivou naglasili su u Ministasrstvu spoljnih poslova i dodali:

- Odlukom o upućivanju ambasadora u Damask, Republika Srbija potvrđuje, pored ostalog, i da visoko ceni principijelan stav koji je Sirija zadržala u vezi sa nepriznavanjem nezavisnosti tzv. Kosova. 

- Sa svoje strane, Srbija je uvek zauzimala principijelnu poziciju o potrebi mirnog rešavanja sukoba u Siriji, kroz ohrabrivanje unutrašnjeg dijaloga, uz poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Sirije - rečeno je "Novostima" u ministarstvu i dodato da Srbija izražava zadovoljstvo što je u Siriji ostvareno smirivanje oružanih sukoba, što je zemlja krenula putem rekonstrukcije i obnove, koje je praćeno i povratkom izbeglica.

- Srbija želi Siriji da ostvari uspeh u procesu obnove zemlje, kao i  da, polazeći od obostranog interesa, pomogne i bude deo procesa.

Kako su nam rekli, odnosi Srbije i Sirije nisu upereni protiv interesa bilo koje zemlje, zajednice ili organizacije i da je ta saradnja sastavni deo nezavisne spoljne politike naše države.

- Odnosi i saradnja Srbije sa Sirijom nisu upereni protiv interesa bilo koje zemlje. Ta saradnja je  sastavni deo nezavisne, suverene i multivektorske spoljne politike Republike Srbije, koja je utemeljena na osnovnim principima Povelje OUN.

Da članstvo u Evropskoj uniji nije prepreka za diplomatske odnose sa Sirijom pravi primer je Češka Republika. Ambasada Praga u Damasku, kako je navedeno na njihovom zvaničnom sajtu, na osnovu bilateralnog sporazuma predstavlja i interese Sjedinjenih Američkih Država u Siriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

IZAĐI, MALA: Pogledajte šta Srbi pevaju Kurtijevom gradonačelniku u Zvečanu (VIDEO)