SVE REČI O BRATSTVU GUBE NA ZNAČAJU: Ministar Selaković o licemernim i ciničnim napadima iz Podgorice

Novosti online

21. 06. 2021. u 15:15

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je iznenađen licemernim i ciničnim tonom današnjeg saopštenja Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore u kojem se izražava čuđenje zbog reakcije srpske javnosti na donošenje Rezolucije Skupštine Crne Gore o Srebrenici, 17. juna ove godine.

СВЕ РЕЧИ О БРАТСТВУ ГУБЕ НА ЗНАЧАЈУ: Министар Селаковић о лицемерним и циничним нападима из Подгорице

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Smatram da je neumesno u istom saopštenju pozivati se na prijateljstvo i bratstvo građana Crne Gore i Srbije, a onda iznositi odbranu dokumenta čija se zlonamernost prema srpskom narodu ne može opovrgnuti nikakvim naknadnim čitanjima i objašnjenjima.Pridike crnogorskog ministarstva na račun srpskih medija i predstavnika vlasti, zbog toga što su raskrinkali prave namere donosilaca Rezolucije o Srebrenici i što sadržaj tog dokumenta prirodno ne doživljavaju kao „pruženu ruku prijateljstva“, plod su ozbiljne političke hipokrizije, i nemaju nikakve veze se Srbijom, već samo sa unutrašnjim problemima Crne Gore, u koje se Srbija nije mešala niti će se mešati  - piše u saopštenju srpskog ministarstva.

Ministar Nikola Selaković je najodlučnije odbacio i osudio fraziranje pojedinih crnogorskih političara o navodnim mešanjima Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, navodeći da nije Srbija priznala Boku kao nezavisnu državu, ali je zato zvanična Crna Gora priznala jednostrano proglašenu secesiju Prištine i time podržala najdirektniji atak na suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije.  

- Nije Srbija donosila rezolucije o Crnoj Gori i seirila kada su građane Crne Gore neki stigmatizovali zbog ratnih operacija u Konavlima, ili kada su neki crnogorski nacionalni spev "Gorski vijenac" opisivali kao apologiju zločina nad muslimanima. Pa isti taj Haški tribunal na čije se presude poziva crnogorski parlament je u procesu protiv Radovana Karadžića "Gorski vijenac" tumačio kao ideološku osnovu zločina nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini tokom rata 90ih - piše u saopštenju ministarstva.

Selaković podseća da nije Srbija, za razliku od Crne Gore, slala svoje predstavnike na manifestacije kojima se glorifikuje ubijanje i proterivanje Crnogoraca, i naglasio je da je Podgorica imala svog predstavnika u Kninu na proslavi događaja koji je nesumnjivo najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata.

- Ali šta je to što crnogorsko Ministarstvo spoljnih (vanjskih) poslova zamera Srbiji? Zamera joj na pisanju tabloidnih medija o Crnoj Gori, a tamošnji mediji, bez razlike da li su tabloidni ili netabloidni, optuživali su predsednika Srbije Aleksandra Vučića ni manje ni više nego za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, koji se sastojao u tome što je rekao da nije znao da crnogorski premijer dolazi u Beograd na dogovor sa patrijarhom srpskim, do koga nije ni došlo. Zaklanjanje Ministarstva spoljnih (vanjskih) poslova Crne Gore iza fraza o nepostojanju kolektivne odgovornosti za zločine su apsurdne, jer crnogorski parlament nije personalizovao svoju osudu događaja u Srebrenici, čime je, iako se tvrdi suprotno, nedvosmisleno pokušao da stigmatizuje čitav srpski narod - naglasio je Selaković.

On ističe da sve reči o bratstvu i prijateljstvu, o istorijskoj bliskosti i savezništvima, koje navodi Ministarstvo spoljnih (vanjskih) poslova Crne Gore gube na značaju kada se suoče sa konkretnim delima.

- Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, na čijem sam čelu, nastojaće da svakom svojom izjavom i delom doprinosi izgradnji dobrosusedskih odnosa, jačanju ugleda Republike Srbije i voditi brigu o pripadnicima srpskog naroda, gde god da živi, ali nije niti će biti džak za udaranje i nema i nepomična meta za upućivanje neosnovanih i neodrživih kritika na račun Republike Srbije i pripadnika srpskog naroda - ističe Selaković u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)