KAO PREDSEDNIK VLADE JE PLANIRAO VOJNI PUČ: Kako je Milan Panić imao podršku JNA i DObrice Ćosića i u čemu su ih zaustavile SAD

Novosti online

15. 07. 2021. u 00:04

NA današnji dan, 1992. godine Milan Panić je izabran za predsednika Vlade Jugoslavije. Na toj funkciji nije proveo ni dve godine.

КАО ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ ЈЕ ПЛАНИРАО ВОЈНИ ПУЧ: Како је Милан Панић имао подршку ЈНА и ДОбрице Ћосића и у чему су их зауставиле САД

Foto: Predrag Mitić

U jednom intervjuu je otkrio kako je izgledao njegov razgovor sa Franjom Tuđmanom, šta je rekao Aliji Izetbegoviću a kakav je plan imao za Slobodana Miloševića.

- Kad sam se našao sa Tuđmanom pitao sam ga da li ćemo da pričamo na srpskom ili na engleskom. On mi je rekao da ja pričam na srpskom a on će na hrvatskom. Rekao sam mu da je to isti jezik, i on odmah krenuo sa mnom da se raspravlja. I ja presečem i kažem – Dobro, neka ste vi u pravu, ajde onda da uzmemo prevodioca. Svi su počeli da se smeju. Njemu je nešto falilo. Taj general nikad nije trebalo da bude predsednik Hrvatske. On je bio nesreća Hrvata, kao što je Milošević bio nesreća Srba, a Izetbegović nesreća srpskih muslimana - rekao je Panić i dodao da bi Tuđman završio u Hagu da je kojim slučajem živ.

Prema njegovim rečima Izetbegović je bio i srpska tragedija jer je bio Srbin.

- Izetbegoviću kako možeš ovo da radiš pa ti si Srbin? pitao ga je Panić.

- Ja jesam Srbin ali sam musliman, odgovorio mu je Izetbegović.

Foto: EPA

Govoreći o odnosu sa Miloševićem, Panić kaže da je Slobi u lice rekao da će završiti u Hagu.

- Rekao sam mu - ti ćeš završiti u Hagu. I završio je u Hagu. On je meni rekao da je on za Srbe Homeini. Rekao sam mu da je lažov i da ne valja. Rekao sam mu - bolestan si treba da nađeš doktora, da se lečiš, tebi nešto fali u glavi - ispričao je Panić u emisiji "Goli život."

Prema njegovim rečima on je želeo da uhapsi Miloševića ali to je mogla jedino da uradi JNA.

- Dobrica Ćosić se složio. Ja i Života Panić, tadašnji načelnik Generalštaba smo sve dogovorili. On mi je samo rekao – ako nas uhvate streljaće nas. E sad, trebalo je da obezbedimo da nas Amerikanci odmah priznaju čim izvedemo vojni puč. U suprotnom ne bi vredelo da to radimo - rekao je Panić.

Foto Tanjug

Odmah je, kako kaže, odleteo za Vašington.

- Trebalo je da razgovaram sa Lorensom Iglbergerom. Ali on je rekao da sa mnom ne može da razgovara. Probao sam da ga ubedim ali mi je rekao da ima naredbu da ne može da razgovara sa mnom. To je bio kraj da se pomogne Srbiji i Srbima. Ja ne bih ubio Miloševića već bi ga stavio u zatvor. Verovatno bi rešili problem Kosova, verovatno bi pre ušli u EU - ispričao je Milan Panić.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024