VUČIĆ SE SASTAO SA ORBANOM: Odnosi Srbije i Mađarske nikad bolji - Uvek ćete moći da računate na srpsko prijateljstvo (FOTO/VIDEO)

Tanjug

08. 07. 2021. u 10:18 >> 11:32

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom koji boravi u radnoj poseti Beogradu.

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ОРБАНОМ: Односи Србије и Мађарске никад бољи - Увек ћете моћи да рачунате на српско пријатељство (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Pitanja novinara

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, naglasio da ne razume zašto veliki broj građana Srbije ne želi da se vakciniše.

- Mi imamo dovoljno vakcina, ali nemamo dovoljno vakcinisanih - rekao je Vučić i napomenuo da mu je, na početku pandemiju, Orban posavetovao da medicinsku opremu nabavi u Kini.

- Sedeli smo Babiš, Orban, Pelegrini i ja i počela je priča oko kovida. Onda sam se ponovo video sa Orbanom, tada nismo imali medicinsku opremu, respiratore pre svega, Orban mi je tada rekao "idi u Kinu, to je jedini način da se spaseš, samo požuri". To smo i uradili, a dobili smo i tokom pandemije od Mađarske opremu. Da nije bilo Orbanovih saveta, koga smo tada slušali i Babiš i ja, ne bismo obezbedili smo sve što je potrebno - kaže Vučić.

- Od Mađarske smo dobili pomoć i to ne zaboravljamo. Brzo smo radili i obezbedili vakcine za sve ljude. Imamo ih i danas pa ćemo da pomažemo i afričke zemlje. Imam strah jer vidim kako se situacija polako razvija u drugim zemljama i plašim se kraja leta.

- Imamo mi bolnice, vakcine, opremu, ali plašim se za ekonomiju - kaže predsednik.

Vučić se zahvalio Mađarskoj što su bili spremni da trpe kritike zbog Srbije kojoj su podrška na putu ka EU.

- Malo je takvih zemalja i ljudi, a mi ćemo to znati da cenimo i uzvratimo. Videćete da kod Srba zahvalnost ne traje kratko. Ljudi u Srbiji su ponosni zbog činjenice da imaju takve prijatenje, komšije.

Predsednik Srbije je rekao da će za Sretenje pozvati Orbana da se zajedno provozaju novom prugom od Beograda do Novog Sada.

- To je pruga koja približava naša dva grada, to je pruga budućnosti.

- Mogli bismo za tri godine da otvorimo prugu od Beograda do Subotice odnosno za četiri godine bismo mogli da za dva sata i 40 minuta stignemo do Budimpešte - rekao je Vučić i naglasio da mađarskog premijera vodi na ručak na Dunavu gde će nastaviti razgovore.

Obraćanje predsednika Srbije

Predsednik Srbije rekao je da odnosi Mađarske i Srbije nikada nisu bili bolji i dodao da mu je velika čast što je danas uručio orden Peteru Sijartu.

Kako je napomenuo Vučić, Sijarto je uvek jasno govorio da bi Srbija trebalo da postane član EU, "borio se za istinu", nije se stideo prijateljskih veza i zato je jako zahvalan njemu, Orbanu i Mađarskoj.

- Verujemo i sigurni smo da će ovaj orden biti samo jedan beočug u lancu našeg prijateljstva.

- Važno je da kažem da je Mađarska Srbiji danas peti ekonomski partner, za nekoliko godina uspeli smo da dramatično uvećamo trgovinsku razmenu.

- U Srbiji je uvek više prostora za skandale nego za stvarne rezultate. Dakle, Mađarska je Srbiji bila 13, 11, pa deveti, a danas peti ekonomski partner. Za par godina uvećali smo trgovinsku razmenu dveju zemalja što je značajno za sve nas, a pogotovu za nas siromašnije i manje. U 2020. godini došli smo do dve milijarde evra trgovinske razmene, a sada imamo rast od 23,4 odsto trgovinske razmene te očekujemo da ćemo preći te dve milijarde.

Foto: Printscreen

 

Predsednik Srbije zahvalio se Orbanu jer su mađarske kompanije "zahvaljujući posvećenom radu" napravile 16 velikih invcesticija u prošloj godini. Od toga su tri u Vojvodini, a 13 južno od Save i Dunava.

Vučić je otkrio da će Mađari uložiti novac u fabriku za preradu voća u Arilju.

Rekao je da je mađarska vlada značajno doprinela činjenici da imamo odlične odnose sa Mađarima u Vojvodini.

- Imali smo velike muke pre deset godina, a danas incidenata gotovo nema. To govori o poštovanju, novim odnosima, veri i poverenju jedni u druge.

Predsednik Srbije zahvalio se Orbanu zato što "uvek ima vremena za Zapadni Balkan".

- Svi vas doživljavamo kao stabilizujući faktor i hvala vam što uvek imate vremena za Zapadni Balkan, što stalno razmišljate o unapređenju saradnje i što želite da pomognete svima koji na ovom prostoru žive. Ovo ćemo uvek da cenimo i poštujemo. Hvala na podršci Srbiji na putu ka EU. Mnogi govore da nas podržavaju, ali skoro niko tako otvoreno kao vi i sa spremnošću da trpe kritike. Uvek ćete moći da računate na srpsko prijateljstvo - rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da se gradi brza pruga Novi Sad - Budimpešta, ali i Segedin - Subotica, koja će biti od velikog značaja.

- Ovo su velike i važne vesti posebno za one koji žive na teritoriji jedne zemlje, a rade na teritoriji druge.

- Spojili smo i gasovodne cevi i to je veliki uspeh. Plaćali smo tranzitnu taksu Mađarskoj decenijama, a kada smo ugovarali izgradnju Balkanskog toka, Orban je rekao "Srbima smo naplaćivali taksu, mi smo spremni da ubuduće plaćamo Srbiji taksu", i nikada problem nismo imali. Tako to rade pravi prijatelji. I kada smo imali problema sa gasom, Orban je rekao da imaju velika skladišta i da možemo da računamo na deo njihovog gasa - kaže Vučić.

Ističe da je Orban uvek dobrodošao u Srbiju, da se oseća kao kod kuće, i da bi voleo da sa Mađarskom ima što bolju saradnju i što češće sastanke.

Foto: Printscreen

 

Orban - Istorijski vetrovi mogu se promeniti

Mađarski premijer Viktor Orban kaže da je razgovoro protekao u dobroj atmosferi i da su dogovoreni brojni projekti.

- Mađarska se trudila uvek da korektno formira cene tranzita za gas. Sada dogovaramo nove projekete gasifikacije naših zemalja i izgradnje puteva. Treba da smo korektni jedni prema drugima zato što se istorijski vetrovi mogu promeniti, a onda ćemo ostati upućeni samo jedni na druge - rekao je Orban.

Orban je naglasio da EU mora da shvati da je Srbija ključna država u regionu.

- Više je potrebna Srbija EU nego obrnuto. Ključ stabilnosti regiona je Srbija. Brojke to jasno pokazuju - naglasio je Orban.

Ističe da je u politici 30 godina i da je potpuno svestan kako su ove godine protekle za Srbiju. Seća se, kaže, i cifara koje ne lažu.

- Brojke ne lažu i ako ih pogledate u prethodnih sedam godina, jasno je da se formira priča o uspehu. Državni duh je pao, a kada je reč o prihodima, Srbija je na prvom mestu. Vidimo razgoj grada i investicije i dovoljno je ne biti slep da bi se videlo šta se u Srbiji dešava - kaže Orban.

Dodao je da Srbija uvek može da računa na Mađarsku, kao što Mađarska uvek može da računa na Srbiju.

Mađarski premijer upozorio je na pitanje migracija i istakao da je Evropi potrebna veća integracija pred naletom novog talasa migranata koji stižu iz Avganistana.

Vučić uručio orden Sijartu

Foto: Printscreen

 

Predsednik Srbije pokazao svom gostu panoramu srpske prestonice

- Imao sam čast da danas pokažem Orbanu kako Beograd fantastično napreduje i kako se gradi, kao i prijateljstvo naše dve zemlje - napisao je Vučić na instagram profilu "Budućnostsrbije" uz fotografije sa terase zdanja na Andrićevom vencu.

Tokom današnje posete mađarske delegacije Srbije, ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peteru Sijartu uručen je Orden srpske zastave prvog stepena.

Foto: Tanjug

 

Selaković dočekao delegaciju Mađarske

Delegacija Mađarske, koju predvodi Viktor Orban, doputovala je jutros u Beograd, a na aerodromu Nikola Tesla dočekao ih je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Premijer Orban dolazi u posetu Srbiji nedugo nakon što je predstavio svoj predlog reforme EU u sedam tačaka, koji sadrži i to da bi Srbija trebalo odmah da bude primljena u članstvo.

Inače, Vučić i Orban su se od maja do avgusta prošle godine sastali osam puta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)