BRITANCI I SAD ZA OSNIVANJE ZSO: Zapadne države vrše pritisak na Kurtija da ispuni obaveze

D. MILINKOVIĆ

18. 06. 2021. u 09:00

NASTAVAK dijaloga Beograda i Prištine, planiran za 25. jul, ali i sudbina čitavog procesa normalizacije, u najvećoj meri zavisiće od toga da li će zapadni pokrovitelji kosovske nezavisnosti uspeti da disciplinuju premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija.

БРИТАНЦИ И САД ЗА ОСНИВАЊЕ ЗСО: Западне државе врше притисак на Куртија да испуни обавезе

Foto I. Radulović

Tačka oko koje će se narednih nedelja "lomiti koplja" je Zajednica srpskih opština, čije formiranje Kurti uporno odbija i umesto toga Srbima na KiM nudi savet nacionalne manjine, kao što Albanci imaju u centralnoj Srbiji.

Kurtijeva platforma, koja podrazumeva još tri tačke - da Srbija potpiše mirovni sporazum sa Kosovom kao ravnopravnom državom, da se u sporazumu CEFTA "istopi" zvezdica na Kosovu i formira SEFTA, kao i da se Veljko Odalović smeni sa čela Komisije za nestale - za Beograd je apsolutno neprihvatljiva.

Packe premijeru tzv. Kosova, dan posle njegove otvorene opstrukcije dijaloga u Briselu, lupili su i američki i britanski ambasador u Prištini. Tako je Filip Kosnet rekao da SAD stoje na stanovištu da je obaveza Ksoova da formira ZSO. Imao je i posebnu poruku za Kurtija - da istorija ne počinje od dana formiranja njegove vlade i da mora da poštuje ono što je dogovoreno.

Kurti, na koga se u međuvremenu obrušila i opozicija u Prištini, nazivajući ga "običnim prevarantom", odbrusio je Kosnetu u svom dobro poznatom maniru: da tzv. Kosovo ne može imati udruženje na etničkoj osnovi, kao što je to presudio ustavni sud 2015. godine.

Na ove Kurtijeve poruke stigao je odgovor od ambasadora Velike Britanije Nikolasa Abota, koji je bio jasan da ZSO mora da se uspostavi, jer je to deo do sada potpisanih sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine. On je rekao da treba razjasniti koja su to ovlašćenja i nadležnosti koje bi, prema tvrdnji Albanaca, mogle da ugroze kosovski ustav i raditi na tim tačkama.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je prisustvovao poslednjim razgovorima u Briselu, rekao je u četvrtak da svi mogu da budu ponosni na predsednika Aleksandra Vučića koji se borio i branio Srbiju od provokacija i podmetanja prištinske delegacije:

- Na celom spratu se čulo kako je Vučić držao lekcije Kurtiju. Dao je sve od sebe da sačuva obraz srpskog naroda, kao i bezbednost građana na KiM. Kurti je došao u Brisel da ponizi predstavnike EU koji vode dijalog. On stvari posmatra kao da svet postoji od kada je on došao na vlast i sve što je bilo pre toga za njega je nelegitimno.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić podsetio je da realizacija sporazuma o ZSO, koji je inače ratifikovan u Skupštini u Prištini, čeka skoro 3.000 dana. Ocenio je i da je loše što je Kurti susret sa predsednikom Vučićem u Briselu iskoristio za početak kampanje za lokalne izbore na KiM, zakazane za oktobar.

 

V. N.

Povodom spekulacija da Kurti igra unapred dogovorenu igru i da ima podršku SAD i EU da ne ispunjava potpisano, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da su ih oni podržali kada je reč o samoproglašenoj nezavisnosti, ali da se vremena menjaju:

- Nije sve isto kao što je bilo pre deset godina. Međunarodnoj zajednici je sada jasno da pregovori moraju da se vode i da mora da postoji kompromis, bez obzira kakve bile lične želje. Srbija se za sve ovo vreme ekonomski i politički osnažila i nismo baš neki tamo pregovarač kome nije stalo do KiM, pokazali smo da nam je stalo i da sve radimo tako što vodimo računa o našim ljudima i našoj crkvi na KiM.

SASTAV KFOR: BRITANCI ĆE OSTATI

BRITANSKE trupe će nastaviti da doprinose NATO misiji na Kosovu (Kfor) najmanje do 2023. godine, navedeno je u saopštenju britanske vlade. Kako se dodaje, kontinuirano prisustvo britanskog vojnog osoblja u snagama NATO, koje više od dve decenije pomaže u održavanju bezbednog okruženja na Kosovu, signalizira posvećenost Britanije bezbednosti, stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana.

- NATO je osnova sigurnosti Velike Britanije i to zato što naše oružane snage istupaju kako bi zaštitili mir zajedno sa našim partnerima - istakao je britanski ministar odbrane Ben Valas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

RUSKI ŠAMAR EVROPI: Paklen plan zbornaje koji će sve da promeni