KURTI NE MORA DA DOLAZI U BRISEL: Predsednik Srbije poslao jasnu poruku Prištini da neće odustati od ZSO

D. MILINKOVIĆ

03. 06. 2021. u 08:00

REAKCIJA Srbije po pitanju nepoštovanja sporazuma koji su potpisani pod međunarodnim i okriljem Evropske unije biće snažna i oštra. Za Beograd je neprihvatljivo to što se najviši predstavnici Prištine, poput premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija, u lice rugaju govoreći da neće da formiraju Zajednicu srpskih opština, a na šta su se obavezali.

КУРТИ НЕ МОРА ДА ДОЛАЗИ У БРИСЕЛ: Председник Србије послао јасну поруку Приштини да неће одустати од ЗСО

Foto: Tanjug

Ova otvorena poruka šefa srpske države Aleksandra Vučića sačekala je pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Metjua Palmera, koji je u sredu, posle posete Prištini, doputovao u Beograd. Vučić će i specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, koji danas dolazi, jasno ukazati da je neprihvatljivo i da EU, kao garant Briselskog sporazuma, ćuti na to što albanski lideri na KiM otvoreno opstruiraju nastavak dijaloga.

- Izgleda da je dozvoljeno bilo šta reći protiv Srbije i srpskog naroda, a da to ne nailazi na bilo kakvu reakciju. Kada nekoga saterate uza zid, bez obzira na to što želimo da se dođe do kompromisnog rešenja, morate da pokažete oštrinu i snagu i kažete da to - ne ide. Da Kurti ucenjuje kako se sa njim razgovara i kako ga tretiramo, unapred mogu da mu kažem da ću ga tretirati kao i svakog predstavnika privremenih institucija. Može da pokuša da uradi nešto, ali ne bih mu to savetovao - zaključio je Vučić.

Iako je misija Palmera i Lajčaka u Prištini bila da pripreme nastavak dijaloga na najvišem političkom nivou u Briselu sredinom juna, Kurti se pobrinuo da stavi nove klipove u točkove ovog procesa. Dok je još odzvanjao eho Palmerove poruke posle sastanka sa liderima u Prištini da SAD traže formiranje ZSO, oglasio se Kurti, koji je rekao da "nikakvih monoetničkih zajednica" neće biti.

- Ako Kurti misli da neće morati da se razgovara o ZSO, već samo o tome da mi kažemo da je "Republika Kosovo" nešto što prihvatamo i priznajemo, ne mora ni da dolazi u Brisel, a ako neko od mene to očekuje, ne mora ni da me zove - bio je jasan Vučić.

Danas bi trebalo da budu održani i zvanični odvojeni susreti predsednika Srbije sa američkim diplomatom i Lajčakom, a zatim i trojni sastanak. Nakon toga slede i razgovori Vučića i Lajčaka, posle kojeg nije predviđeno obraćanje medijima.

Inače, Palmer je u Prištini ponovio stav da SAD snažno podržavaju dijalog između Kosova i Srbije koji bi trebalo da rezultira postizanjem konačnog sporazuma i međusobnim priznavanjem.

Vučić je najavio da će se građanima obratiti u petak, kada prođu svi sastanci oko KiM, i "pokazati gde je budućnost Srbije i šta je to prošlost".

- Nije vreme za paniku, ali nam predstoje teški dani. Svi razgovori koji se vode i sve što se traži od Srbije na kraju se svodi na to da priznamo Kosovo. Amerika, Nemačka, zapadne sile traže da Srbija prizna Kosovo, ovako ili onako. Više čak i ne traže da to bude uvijeno u nekoj formi, već direktno, uz pominjanje međusobnog priznavanja. Niko ne dolazi sa kolačima i jabukama, ni sa jednom lepom ponudom za Srbiju. Iz dijaloga Beograda i Prištine država gleda da izvuče najviše za Srbiju i svoj narod - rekao je predsednik.

I šef parlamenta Ivica Dačić poručio je u sredu, iz Moskve, da je Srbija konstruktivna u dijalogu sa Prištinom uz posredovanje EU i da želi kompromis koji će dugoročno doneti mir i stabilnost, ali da ne prihvata nametnuta i jednostrana rešenja.

DEČANIMA VRATITI IMOVINU

AMBASADA SAD u Prištini saopštila je da je Palmer zatražio od privremenih prištinskih institucija da implementiraju odluku Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani. On je ohrabrio vladu u Prištini i opozicione lidere da upišu 24 hektara zemlje kao imovinu manastira.

DjB: POTREBAN DOGOVOR ZA ODBRANU KiM

POKRET "Dosta je bilo" pozvao je u sredu predsednika Vučića da što pre organizuje sastanak relevantnih političkih aktera, sa koga bi se poslala poruka da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i da Srbija nikada neće potpisati nezavisnost prištinske kvazidržave, bez ozbira na to ko je na vlasti.

- Vreme je da se politička scena u Srbiji uozbilji, da stavimo sve razlike po strani - poručuju iz DjB.

VLjOSA NE DA APANAŽU VOKERU

BIVŠI šef Misije OEBS na Kosovu Vilijam Voker izjavio je da je, posle nekoliko meseci čekanja, razgovarao sa predsednicom privremenih institucija u pokrajini Vljosom Osmani. On joj je obećao pomoć, iako je raskinula ugovor o lobiranju za Prištinu sa fondacijom koja nosi njegovo ime, a po kojem je dobijao 7.000 dolara mesečno za poslove lobiranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!