SA TRI CILJA PUT BRISELA: Srpski tim na čelu sa Vučićem danas nastavlja dijalog između Beograda i Prištine

D. M.

15. 06. 2021. u 08:00

SRPSKA delegacija, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, spremna je na sve provokacije koje prištinska strana planira da servira na današnjem nastavku dijaloga u Briselu i insistiraće na tri ključne stvari: nema razgovora o priznavanju lažne države, mora da se vrati priča o formiranju Zajednice srpskih opština i da se nastave dogovori o već otvorenim pitanjima nestalih, zaštite imovine naših građana i Crkve, bezbednosti Srba, slobodi kretanja.

СА ТРИ ЦИЉА ПУТ БРИСЕЛА: Српски тим на челу са Вучићем данас наставља дијалог између Београда и Приштине

Foto: Tanjug/Rade Prelić

A lista "podvala" koje u koferu u sedište EU nosi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je poduža. On već danima preti tužbom protiv Srbije za genocid i traži da na sastancima bude tretiran kao zvaničnik priznate države.

Prema nekim najavama, u njegovoj delegaciji biće i potpredsednica parlamenta u Prištini Saranda Bogujevci, koja bi na sastanku trebalo da otvori priču o napadu paravojne formacije "Škorpioni", koji je preživela u Podujevu 1999, kada je bila devojčica, a sve sa ciljem da se težište razgovora sa ZSO i ostalih pitanja, skrene u pravcu tužbe za navodni genocid Beograda nad kosovskim Albancima.

Predsednik Vučić poručio je uoči susreta u Briselu da je "svaki razgovor bolji od ispaljenog metka" i da će se, uprkos velikim pritiscima, boriti za Srbiju, da se sačuvaju mir i stabilnost.

I šef Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je u ponedeljak da su bombastične izjave prištinske strane uobičajene pred početak razgovora i da su to pokušaji da se tema dijaloga stavi u drugi plan.

- Srbija je pod pritiscima na različite načine, od sednice SB UN o Hagu, gde su nas optuživali za nesaradnju sa ovim sudom, do toga da EU ponovo neće otvoriti nijedno poglavlje u pregovorima sa našom zemljom. Predsednik Vučić pitao je zvaničnike EU kakve su konkretne perspektive Srbije i nije dobio odgovor. A da bilo ko kaže da Srbija ne sarađuje sa Hagom je besmisleno, jer je naša zemlja izručila više predsednika i generala.

On je upozorio i na sve učestalije pokušaje Prištine da se pravoslavno kulturno nasleđe na KiM prisvoji kao "kosovsko", čime se, kako je rekao, na najgrublji način pokušava revizija istorije i gradnja identiteta albanske nacije na Kosovu na nasleđu srpske i pravoslavne kulturne baštine.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ukazao je da je užasno teška situacija pred nastavak razgovora u Briselu, a da je cilj takve atmosfere, koju generiše Priština, da se potkopa dijalog i izvrši dodatni pritisak na Beograd i predsednika Vučića.

- Borićemo se snažno i hrabro, insistiraćemo na formiranju ZSO i na boljim odnosima, kako bi bila prevaziđena ova užasna atmosfera i srpski narod na KiM bio bezbedan i kako bismo se okrenuli budućnosti.

Petković je dodao da Kurti ima veliku podršku zapadnih sila i niko na Zapadu ne reaguje na njegove ucene, pretnje i provokacije, jer je tzv. Kosovo njihovo čedo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista