REKLI SU PRIZNAJTE NEZAVISNO KOSOVO: Selaković otkrio šta se dešavalo iza zatvorenih vrata u Briselu - Ovako nešto nisam nikada doživeo!

Novosti online

15. 06. 2021. u 18:35

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković je, gostujući na TV Prva, komentarisao najnoviji razgovor delegacija iz Beograda i Prištine.

РЕКЛИ СУ ПРИЗНАЈТЕ НЕЗАВИСНО КОСОВО: Селаковић открио шта се дешавало иза затворених врата у Бриселу - Овако нешто нисам никада доживео!

Foto P. Milošević

Selaković je otkrio šta se dešavalo iza zatvorenih vrata u Briselu.

Nakon obavljenih razgovora, poznato je da su obe delegacije odbacile predloge koje su iznele suprotne strane, a jedino je izvesno da će se dijalog nastaviti u julu.

- Predsednik je neko ko je u kontinuitetu prisustvuje razgovorima sa predstavnicim Prištine, i ja sam puno puta bio prisutan, ali ovako nešto ja nisam doživeo - rekao je ministar Selaković. - Rekli su otvoreno priznajte nezavisno Kosovo, dalje, ZSO ih ne interesuje. Kada je reč o nestalim osobama... Dakle, imate gospodina Lajčaka i gospodina Borelja, koji imaju konstruktivan pristup, i vi imate situaciju da Lajčak pročita dogovor o nestalim licima, i pročita da smo mi ispitali sve lokacije, a onda pročita 10 lokacija na KiM, od kojih je ispitana samo jedna, posle toga više nijedna lokacija, i onda vam posle toga Lajčak pročita šta su načela dogovora oko kojih smo se već saglasili.

Selaković je objasnio da delegacija iz Prištine ni po ovom pitanju nije bila nimalo konstruktivna.

- Lajčak pročita, predsednik kaže, mi smo suštinski saglasni sa tim i onda iz Prištine kažu Veljko Odalović ne može da bude tu, i šta vi da kažete tu - rekao je Selaković.

Jedini dogovor koji je postignut je da se članovi delegacija ponovo sastanu u julu mesecu, objasnio je Selaković. Dodao je da se uprkos kontruktivnom pristupu Lajčaka, ne može složiti sa tim da je ovaj razgovor u bilo kom smislu bio uspešan.

 

Skrnavljenje grobova i crkava na KiM

Fotografija sveže oskrnavljenih grobova u Orahovcu izazvale su osudu javnosti, a ministar kaže da, nažalost, osuda od strane mežunarodne zajednice izostaje.

- Ne reaguju na to onako kako mi očekujemo. Nemojmo da imamo zablude. Ovo se dogodilo pre tri dana, ovo su sveži grobovi. Od početka godine na KiM je oskrnavljeno ili zapaljeno 13 srpskih svetinja, crkava ili manastira, nismo videli neku rekaciju zvaničnika na to - kazao je Selaković.

 

Za Srbiju dijalog nema alternativu

Ministar spoljnih poslova je još jednom ponovio đta je prioritet Srbije i ka čemu će srpska delegacija težiti i u narednom periodu.

- Mi smo pokazali da smo jedna ozbiljna država koja želi da odgovorno rešava problem. Za nas je dijalog neđto što nema alternativu. Mi smo tu da se borimo za naš narod na KiM - zaključio je Selaković.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)