ČEKU TVRDI: Posebene jedinice policije lažne države štite srpske crkve

Tanjug

12. 06. 2021. u 16:36

POLICIJA (tzv.) Kosova ima posebnu jedinicu zaduženu za kulturno nasleđe koja štiti pravoslavne crkve, objavio je danas kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku.

ЧЕКУ ТВРДИ: Посебене јединице полиције лажне државе штите српске цркве

Foto: Printskrin

On je na Tviteru napisao da je od 201 pripadnika te jedinice, 30 Srba, što je 15 odsto.

- Prema navodima (tzv.) Kosovske policije i misije Kfor, poslednji ozbiljan incident u blizini pravoslavne crkve dogodio se 2007. godine - naveo je Čeku.

- Prema (tzv.) Kosovskoj policiji, od 57 incidenata na verskim lokacijama tokom 2020. godine, samo osam se dogodilo u pravoslavnim crkvama, dok ih je 45 bilo na muslimanskim verskim mestima. U većini od 57 incidenata, radilo se o krađama, dok nijedan nije okvalifikovan kao verski motivisan - napisao je on na Tviteru.

On je dodao da je od 2014. do 2021. godine policija prijavila 537 incidenata na verskim objektima (uglavnom krađe), a od toga 329 (61 odsto) na muslimanskim, 166 (31 odsto) na katoličkim i 32 (6 odsto) na pravoslavnim objektima.

- (Tzv.) Kosovska policija obezbeđuje oko 200 pravoslavnih lokaliteta (njih 24, sedam dana u nedelji, 24 sata dnevno) - naveo je Čeku.

On je, takođe, napisao da "institucija Srpske pravoslavne crkve na tzv. Kosovu, kao i pravoslavne crkve u zemlji, uživaju sve ustavne, legalne i institucionalne garancije koje obezbeđuju puno poštovanje njihovih prava, kao i visok nivo bezbednosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave