"RATKO MLADIĆ JE HEROJ SRBIJE!" Žestoka ruska reakcija - Hag želi da baci Srbe na kolena i da slomi Rusiju!

Novosti online

11. 06. 2021. u 13:14

Jelena Guskova, ekspert za region Balkana, objasnila je kako Zapad koristi Haški tribunal za sprovođenje svoje političke strategije protiv Rusije.

РАТКО МЛАДИЋ ЈЕ ХЕРОЈ СРБИЈЕ! Жестока руска реакција - Хаг жели да баци Србе на колена и да сломи Русију!

Foto: EPA/Depositphotos

Slučaj srpskog generala Ratka Mladića, kome je Haški tribunal potvrdio doživotnu kaznu, ilustrativan je primer „pravde“ koju je izmislio Zapad, čiji je glavni cilj slom Rusije i bacanje Srba na kolena, kaže Jelena Guskova, šef Centra za proučavanje moderne balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, doktor istorijskih nauka.

- Primer kako funkcioniše Haški tribunal veoma je važan za Rusiju, jer to već dugo nije tribunal, već politički sud. Da bi postigao svoj cilj - da uništi Sovjetski Savez, zatim Rusiju, da uništiti Jugoslaviju - bilo je potrebno uspostaviti sopstveni sistem zakona ili, kako ćemo danas reći, nedostatak prava. A u to vreme Rusija je bila slaba i nije mogla da se odupre tom procesu, već je, naprotiv, igrala zajedno s njim - rekla je Guskova u razgovoru za Balt njuz.

Kako je objasnila Guskova, ovaj proces preoblikovanja međunarodnog prava počeo je 90-ih godina prošlog veka, kada je izbila kriza u Jugoslaviji i SSSR-u.

- U to vreme su se države raspadale, sistem međunarodnih odnosa se menjao i pristrasnost je postala glavna karakteristika ovog procesa. Ali danas, naprotiv, pokušavamo da preokrenemo ceo ovaj sistem. Uključujući u Savet bezbednosti UN i po pitnjau Haškog tribunala - rekla je Guskova.

- Haški tribunal pokazao se kao telo u rukama Zapada kako bi ostvario svoje ciljeve, a ne kao pravosudno telo. Među tim ciljevima bilo je neophodno, pre svega, dovesti Srbiju i Srbe koji su se tom procesu opirali i da celom svetu dokažu da su Srbi krivi za ono što se dešavalo na Balkanu 90-ih - dodala je ona.

Foto I.Marinković

Ranije je Žalbeno veće Mehanizma u Hagu odbacilo žalbu srpskog generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu izrečenu u novembru 2017. godine.

- Naš stav o slučaju generala Mladića veoma je važan za nas (Rusiju). On je heroj svoje zemlje, vodio je srpsku vojsku i branio je od nepravde NATO-a. I s tim u vezi, u međunacionalnoj borbi, zalagao se, pre svega, za očuvanje Republike Srpske, zbog čega nam danas general Mladić iz Haškog tribunala kaže da je ponosan na ono što je učinio za Republiku Srpsku i traži da se očuva Republika Srpska, i zna da je on ostao u sećanju naroda i da će ostati zauvek - objasnila je Jelena Guskova.

U isto vreme, Rusija je počela da se opire procesu preoblikovanja sistema „pravde“ i nastaviće da čini sve da zaustavi Haški tribunal.

- Rusija je danas jaka i počela je da se odupire ovom procesu negde u prvoj deceniji ovog veka. Danas osuđujemo sve što je Tribunal uradio. Sada, kada je ostalo malo stvari u procesu - zaključila je Jelena Guskova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna