MINISTARKA PRAVDE JASNA: Vjerica Radeta i Petar Jojić ne mogu biti izručeni

Novosti online

11. 06. 2021. u 09:14

MINISTARKA pravde Maja Popović govorila je jutros za TV Prva o promenama Ustava Srbije i kazala da Kosovo i Metohija ostaje u preambuli najvišeg pravnog akta.

МИНИСТАРКА ПРАВДЕ ЈАСНА: Вјерица Радета и Петар Јојић не могу бити изручени

Foto Ž. Knežević

Ona je istakla da promene ustave tiču promenama u sudstvu i nezavisnosti sudstva i pravnog sistema.

- Sudije moraju da imaju adekvatne plate kako bi se smanjila mogućnost korupcije - kazala je Popović i dodala da sudije imaju izuzetne plate.

Promenama ustava, ističe, menja se da sudije i tužioca ne bira parlament, već Visoki savet sudstva, odnosno Visoki savet tužilaca, a ne Skupština

Govoreći o pretrpanosti sudova i čekanju preseda, ona je istakla da je izmena Zakona o parničarskom postupku su rešenje za to.

Ona se, takođe, osvrnula i na slučaj Vjerice Radete i Petra Jojića, odnosno zahteva da budu izručeni Hagu.

- Odluka se o Radete i Jojića se neće promeniti. Ta odluka je pravosnažna. Njihovo izurčenje se traži zbog nepoštovanja suda, ne ratnog zločina - objasnila je ona i kazala da se građani Srbije se ne izručuju zbog nepoštovanja suda.

Foto: A. Stanković

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)