ZA SRBE VAŽE DRUGAČIJI KRITERIJUMI: Haške sudije Gotovini oprostili bombe i progone, Orića "častili" sa dve godine

S. J. MATIĆ - S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

10. 06. 2021. u 09:23

BIVŠI komandant tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj oslobođen je krivice u Tribunalu, gde je bio optužen za zločine nad albanskim i srpskim civilima u zoni Dukađini, mučenja i ubistva u improvizovanom logoru Jablanica.

ЗА СРБЕ ВАЖЕ ДРУГАЧИЈИ КРИТЕРИЈУМИ: Хашке судије Готовини опростили бомбе и прогоне, Орића частили са две године

Ante Gotovina, Ramuš Haradinaj i Naser Orić

Posle prvostepene oslobađajuće kazne, krenulo se u novo suđenje, uz zvanično objašnjenje da su u "prvostepenom procesu ključni svedoci optužbe, iz straha, odbijali da svedoče." Isto je bilo i u drugom poluvremenu suđenja, svedoci su nestajali jedan za drugim pod nerazjašnjenim okolnostima.

Iako su prvostepeno osuđeni na 24 odnosno 18 godina iza rešetaka, zbog ratnih zločina, ubistava, progona i deportacije Srba iz Krajine, hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač pravosnažno su oslobođeni. Žalbeno veće je ustanovilo da je prilikom izricanja prvostepene osude pogrešno ocenjeno da su napadi i bacanje granata na Benkovac, Gračac, Obrovac i Knin bili protivpravni i da su zato ljudi bežali iz svojih kuća, te da Gotovina i Markač nisu bili deo udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem uklanjanja srpskog stanovništva iz Krajine silom ili pod pretnjom sile. Inače, iz Krajine je proterano 250.000 Srba.

Izvukao se i komandant Armije BiH Naser Orić. On je u Hagu optužen za razaranje gradova, naselja i sela i ubistva, pljačku imovine, što su kršenje zakona i običaja ratovanja. Prvostepeno je osuđen samo na dve godine zatvora, jer nije preduzeo mere za sprečavanje okrutnog ponašanja i ubistva srpskih zarobljenika u Policijskoj stanici u Srebrenici. Pravosnažno, oslobođen je svih otpužbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)