PETKOVIĆ OSUDIO RETORIKU PRIŠTINSKOG PREMIJERA: Kurti nastavlja sa zapaljivim izjavama na račun Beograda

D.Z.

07. 06. 2021. u 18:06

UMESTO da uoči nastavka dijaloga u Briselu, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti pokaže minimum spremnosti za rešavanje otvorenih pitanja od zajedničkog interesa, on nastavlja sa zapaljivim izjavama i optužbama na račun zvaničnog Beograda.

ПЕТКОВИЋ ОСУДИО РЕТОРИКУ ПРИШТИНСКОГ ПРЕМИЈЕРА: Курти наставља са запаљивим изјавама на рачун Београда

Foto Tanjug

Ovo je između ostalog u saopštenju za javnost poručio Petar Petković direktor Kancelarije za KiM, koji je istakao da je za Beograd od ključne važnosti da se reši pitanje nestalih i da se to pitanje nećeo tretirati kroz dnevno političku prizmu, ali da na tom pitanju srpska strana insistira prilikom svakog razgovora u Briselu.

- Više puta smo nedvosmisleno isticali da smo spremni da otvorimo sve arhive i da pretražimo sve lokacije za koje u Prištini postoji sumnja da se na njima nalaze posmrtni ostaci nestalih Albanaca. Istovremeno, očekujemo i konkretnu saradnju Prištine po tom pitanju. Nažalost, Priština dosledno odbija i svaki pomen da otvori arhive OVK ili da našim stručnim timovima dozvoli da pretraže lokacije na Kosovu i Metohiji, za koje posedujemo veoma jasne indicije da skrivaju tela Srba nestalih tokom sukoba - istakao je Petković.

On je dodao da je Beograd do sada preduzeo više značajnih koraka kada je pretraga potencijalnih lokacija u pitanju. Jedna od takvih su i nedavna iskopavanja na lokalitetu Kiževak. Nažalost, sa druge strane uporno izostaje i minimalna civilizacijska spremnost da se to isto učini.

-Žao mi je što prištinska strana odbija svaku mogućnost saradnje po ovom pitanju i pitanje nestalih tretira isključivo kroz obračun sa zvaničnim Beogradom. Mi se na takav način nećemo odnositi ni prema jednoj žrtvi, bez obzira na etničku pripadnost. Pitanje nestalih nije, niti sme biti tema za dnevno političke obračune ili nadgornjavanja. Potraga za nestalima je naša obaveza prema prošlosti, ali i prema budućnosti, našoj deci, miru, kompromisu i napretku - navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)