"OPASNO JE IGRATI SE BONSKIM OVLAŠĆENJIMA" - Vučić: Tražićemo redovno izveštaje visokog predstavnika u BiH o političkoj situaciji u toj zemlji

Tanjug

02. 06. 2021. u 13:12

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ubuduće redovno tražiti izveštaje visokog predstavnika u BiH o političkoj situaciji u toj zemlji.

ОПАСНО ЈЕ ИГРАТИ СЕ БОНСКИМ ОВЛАШЋЕЊИМА - Вучић: Тражићемо редовно извештаје високог представника у БиХ о политичкој ситуацији у тој земљи

Foto: Tanjug

Vučić je, nakon sastanka sa predstavnicima RS i parlamentarnih stranaka iz Srpske, poručio i da će Srbija uvek pomagati i podržavati Republiku Srpsku.

- Rekao sam da će po prvi put, ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, u skladu sa ovlašćenjima, tražiti izveštaj od visokog predstavnika o stanju u BiH. Srbija će početi da se ponaša kako do sada nije, ali u skladu sa onim što je potpisano - rekao je Vučić u obraćanju medijima''.

To su, dodao je, pozitivne, važeće, pravne norme i u skladu sa Aneskom 10 Dejtonskog sporazu, visoki predstavnik je dužan da obaveštava i zainteresovane strane, a to je i Srbija.

- Taj aneks je potpisao Milan Milutinović i od sada ima redovno da tražimo izveštaj visokog predstavnika. Uvereno smo da će visoki predstavnik, ako opstane, ispunjavati tu obavezu - rekao je Vučić.

Dodao je da razume zašto ljudi u RS sa zebnjom gledaju na nepoštovanje pravnih procedura, jer je visoki predstavnik trebalo da bude potvrđen u SB UN, ali ih je zamolio da razumeju šta je realna politika, ma koliko se suočavali sa teškim posledicama i situacijom.

- Zamolio sam ih da donose zaključke, ali da vode računa i o tim odnosima. Srbija će morati da razgovara sa visokim predstavnikom i tražićemo izveštaje, iskazivati stavove, mišljenja i odnose i slušati šta RS ima da kaže - rekao je Vučić.

On je poručio da je veoma opasno igrati se Bonskim ovlašćenjima, na čemu će Srbija da insistira.

- Srbija neće podržati sprovođenje u delo Bonskih ovlašćenja kojima bi neko pokušao da kreira političku situaciju u RS. Znamo da smo mali i da ne možemo da utičemo na belosvetske moćnike, ali koliko možemo, u skladu sa međunarodnim javnopravnim normama - rekao je Vučić.

Dodao je da je saslušao sve goste, čuo ideje, i naveo da je zajednički imenitelj da svi dobro razumeju, i vlast i opozcija, težinu pozicije RS i srpskog naroda.

Srbija će uvek biti uz RS, poštujući intergitet BiH, ali i RS, dodao je Vučić.

Dodao je da je bilo reči i o ekonomskim projektima, te izrazio uverenje da će Srbija moći da osim četiri opštine, pomogne još dve opštine, i ukazao na značaj izgradnje aerodroma u Trebinju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri