KURTIJEVA ŽELJA ZA DIJALOGOM OBMANA: Petković - Beograd insistira na ZSO, ne pristajemo na revidiranje sporazuma

D. Zečević

01. 06. 2021. u 17:15

DANAS je postalo kristalno jasno da je čitava navodna želja Aljbina Kurtija za dijalogom najobičnija laž i obmana, jer čini sve da opstrukcijama i ucenama poništi i svaku mogućnost pregovora i dogovora.

КУРТИЈЕВА ЖЕЉА ЗА ДИЈАЛОГОМ ОБМАНА: Петковић - Београд инсистира на ЗСО, не пристајемо на ревидирање споразума

Foto AP

Ovo je između ostalog danas saopštio Petar Petković direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju povodom izjave kosovskog prmeijera Aljbina Kurtija d aneće dozvoliti formiranje Zajednice Srpskih opština.On je istakao da zvanični Beograd neće pristati ni na kakva jednostrana tumačenja ili pokušaje revidiranja Briselskog sporazuma, što danas iza leđa Miroslavu Lajčaku i Metjuu Palmeru najavljuje Aljbin Kurti.

- Tome služi i Kurtijeva današnja najava da ZSO ne može biti formirana, čime se direktno krši, ne samo Briselski sporazum iz 2013. godine, nego i svaka mogućnost dogovora - naveo je dalje Petković i dodao da će “zvanični Beograd  dosledno insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, onako kako je dogovoreno pre osam godina u Briselu - kao obliku institucionalnog organizovanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, sa jasno utvrđenom nadležnošću, strukturom i ciljevima, koji su dodatno potvrđeni i usvojeni Sporazumom o opštim principima iz 2015. I tu pregovora nema."

- Očekujem da se Evropska unija, kao posrednik u dijalogu, jasno opredeli prema ovakvim jednostranim tumačenjima Prištine. Kako je moguće da se postigne bilo kakav novi sporazum sa Prištinom, ako danas svedočimo otvorenom kršenju i negiranju svih do sada postignutih dogovora? Još jednom ističem da Beograd ostaje posvećen dijalogu kao jedinom mehanizmu za pronalaženje kompromisnog rešenja, ali neće biti nemi učesnik u monologu jedne pregovaračke strane, već će dosledno, argumentovano i snažno insistirati na ispunjenu svega do sada dogovorenog, kao preduslovu daljih razgovora u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom - zaključio je u današnjem saopštenju za javnost Petar Petković direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba