TAČI SASTAVLJA TIM DA BI SE IZVUKAO: Angažovao još jednog advokata Gotovine, očajnički hoće nas slobodu

Tanjug

29. 05. 2021. u 11:44

BIVŠI kosovski predsednik i nekadašnji glavni komandant takozvane OVK, haški optuženik Hašim Tači angažovao je advokata takođe nekadašnjeg haškog optuženika, hrvatskog generala Anta Gotovine, Luku Mišetića, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

ТАЧИ САСТАВЉА ТИМ ДА БИ СЕ ИЗВУКАО: Ангажовао још једног адвоката Готовине, очајнички хоће нас слободу

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu/AP Photo/HINA

- U skladu s pravilom 26. Pravilnika, registar obaveštava pretpretresnog sudiju da se gospodinu Tačiju odobrava angažovanje savetnika Luke Mišetića - navodi se u obaveštenju na sajtu.

U utorak je sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu odobrio zahtev Tačija da mu bude postavljen novi glavni branilac, advokat Gregori Kiho, koji je ranije takođe branio Anta Gotovinu pred Haškim tribunalom.

Tači se nalazi u haškom pritvoru od 5. novembra 2020. pod optužbom da je sa još četiri nekadašnja komandanta OVK, Kadrijem Veseljijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem, počinio niz ratnih zločina i zlocicna protiv čovečnosti.

Sva četvorica se terete za zločine u 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, a za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima, a žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)