O NORMALIZACIJI ODNOSA BEOGRADA I PRIŠTINE: Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju razgovarao sa ambasadorom Francuske

Dragana Zečević

28. 05. 2021. u 17:52

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Francuske u Republici Srbiji Žan-Lujem Falkonijem o političko-bezbednosnoj situaciji u našoj južnoj pokrajini i nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja.

О НОРМАЛИЗАЦИЈИ ОДНОСА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: Директор Канцеларије за Косово и Метохију разговарао са амбасадором Француске

Foto: D. Zečević

Tom prilikom direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju upoznao je francuskog ambasadora sa sve učestalijim napadima na Srbe i njihovu imovinu i sa gotovo svakodnevnim skrnavljenjem i pljačkanjem srpskih crkava i manastira, naglasivši da je samo u poslednja dva meseca oskrnavljeno dvanaest verskih objekata Srpske pravoslavne crkve u našoj južnoj pokrajini. Petković je podsetio da je svaki napad na srpske svetinje na Kosovu i Metohiji bio praćen agresivnom, antisrpskom retorikom političkih lidera u Prištini.

Petković je posebno skrenuo pažnju na položaj manastira Visoki Dečani, deo srpske i svetske kulturne baštine, koji se nalazi na listi najugroženijih kulturnih spomenika Evrope.

Foto: D. Zečević

- Umesto što činjenicu o ugroženosti Visokih Dečana negira, vlast u Prištini bi trebalo da sprovede u delo odluku o vraćanju 24 hektara oduzete manastirske imovine i naloži obustavljanje izgradnje magistralnog puta pored manastira i tako pokaže da poštuje bar vlastite zakone, ako već ne veruje međunarodnim organizacijama - istakao je Petković dodajući da plan “Kulti”, koji je pokrenula kosovska policija u cilju zaštite imovine SPC, predstavlja vrhunac licemerja i bacanje prašine u oči međunarodnoj zajednici. Prema njegovim rečima, oni koji su palili, rušili i uništavali srpsko kulturno blago, crkve i manastire na prostoru KiM, ne mogu sada da ih čuvaju i da se brinu o njima.

- I pored otvorene opstrukcije Prištine i nezainteresovanosti za nastavak dijaloga, Beograd i dalje smatra da se sva otvorena pitanja mogu rešavati jedino mirnim putem i za pregovaračkim stolom i na tome će nastaviti da insistira, iako je neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, sa kojom Priština kasni osam godina, velika prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa - zaključio je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)