VUČIĆ POVODOM PISMA IGUMANU SAVI JANJIĆU: Kurtijev igrokaz o kosovskom, a ne srpskom nasleđu

Tanjug

27. 05. 2021. u 15:36

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je suština poteza premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija "igrokaz" u kome sve vreme govori o kosovskom kulturnom nasleđu i kosovskoj baštini, a ne o srpskom.

ВУЧИЋ ПОВОДОМ ПИСМА ИГУМАНУ САВИ ЈАЊИЋУ: Куртијев игроказ о косовском, а не српском наслеђу

Foto: P. Milošević

Vučić je to kazao povodom pisma koje je Kurti poslao igumanu manastira Visoki Dečani ocu Savi Janjiću, u kojem mu je predočio "posvećenost kosovske vlade u zaštiti kosovskog nasleda svih zajednica na Kosovu".

- To može da bude kosovsko unutar srpskog. To je srpska kulturna baština. To je manastir koji pripada srpskoj crkvi. Slično su radili u Crnoj Gori gde su tvrdili da se radi o pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, a ne SPC. To nam isto rade i samo je pitanje kada će da izađu sa nekim svojim Mirašem Dedeićem i da osnuju NVO u njihovoj policiji - rekao je Vučić.

Kako je rekao, radi se o igrokazu prištinske strane i da mu nije jasno kako to javnost ne razume.

- Kurti vam govori ne o srpskom već o kosovskom nasleđu. Manastir Dečani je nasleđe države Kosova. Sva igra je u tome da on priča da voli Srbe, da želi sa Srbima da razgovara da oni lepo žive u nezavisnoj državi Kosovo, ali neće sa Srbijom, jer ona nema šta da traži na Kosovu - objasnio je Vučić.

Vučić je konstatovao da razume da tu Kurtijevu igru ne primećuju neki političari, ali ne i da to ne primećuju naši mediji.

- Teško breme je pred nama. Naše sveštenstvo mudro reaguje što ne odgovaraju na svaku provokaciju i što dobro razumeju šta je provokacija. Pred nama je mnogo muka - rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa patrijarhom Porfirijem i episkopima SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)