NAŠE CRKVE I MANASTIRI NA KOSMETU SU U STRAŠNOJ OPASNOSTI: Oglasio se Petar Petković nakon napada na crkvu Svete Petke

D.Z.

25. 05. 2021. u 18:26

DOK pojedini iz Prištine šalju pisma UNESKU i govore kako je srpska kulturna baština, da su crkve i manastiri, zaštićeni na prostoru Kosova i Metohije, ova realnost uključujući i ovaj poslednji napad na crkvu Svete Petke, pokazuju da nije tako i demantuju sve one, koji bi da predstave drugačiju sliku života na Kosovu i Metohiji.

НАШЕ ЦРКВЕ И МАНАСТИРИ НА КОСМЕТУ СУ У СТРАШНОЈ ОПАСНОСТИ: Огласио се Петар Петковић након напада на цркву Свете Петке

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Radi se o tome da su naše crkve i manastiri itekako ugroženi i pod strašnom opasnošću, posebno zbog albanskog ekstremizma koji je rezultat agresije, obmane i reči koje dolaze iz Prištine. Svaki put kada imamo antisrpsku retoriku iz Prištine, to se odmah preliva na teren i imamo napade na naše crkve, naše hramove i na naše ljude i njihovu imovinu.

Ovo je juče obilazeći opštinu Isotk u Metohiji kazao Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. On je dodao da će država Srbija učiniti sve da predstavi i međunarodnoj zajednici i javnosti u kakvom problemu se nalazi SPC, kakva je opasnost, pre svega za naše hramove, crkve, pogotovo one koje se nalaze na UNESKO-voj listi i da nije tačno to da Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica, Bogorodica Ljeviška treba da budu skinuti sa liste ugroženih objekata na prostoru KiM.

- Mora da se pojača prisustvo KFOR-a i svih onih koji obezbeđuju sve te crkve i manastire, a znamo da samo sada obezbeđuje isključivo KFOR, a tražimo da se pojača bezbednost i ostalih crkava i manastira jer vidimo šta se dešava.Važno je da sačuvamo naše crkve, naše manastire, imovinu SPC, jer to naše kulturno blago, blago države Srbije mora da bude zaštićeno. UNESKO mora da vodi računa o tome zajedno sa državom Srbijom – naglasio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)