MORA DA SE POJAČA ZAŠTITA SRPSKIH SVETINJA: Petar Petković drugog dana posete KiM obilazi opštinu Istok

D. Zečević

25. 05. 2021. u 14:10

DRŽAVA Srbija čini i učiniće sve da predstavi i međunarodnoj zajednici i javnosti u kakvom problemu se nalazi SPC, kakva je opasnost, pre svega za naše hramove, pogotovo one koje se nalaze na UNESKO-voj listi i nije tačno to da Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica, Bogorodica Ljeviška treba da budu skinuti sa liste ugroženih objekata na prostoru KiM.

МОРА ДА СЕ ПОЈАЧА ЗАШТИТА СРПСКИХ СВЕТИЊА: Петар Петковић другог дана посете КиМ обилази општину Исток

Foto: D. Zečević

Naprotiv, mora da se pojača prisustvo KFOR-a i svih onih koji obezbeđuju sve te crkve i manastire. Važno je da sačuvamo naše crkve, naše manastire, imovinu SPC, jer to naše kulturno blago, o kojem UNESKO mora da vodi računa zajedno sa državom Srbijom.

Ovo je danas izeđu ostalog rekao Petar petković direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju povodom zahteva prištinskih institucija da se četiri manastira sklone sa liste ugroženih verkskih objekata. Drugi dan posete Kosovu i Metohiji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković započeo je obilaskom crkve svetih Petra i Pavla u Istoku gde je posetio sveštenika Nebojšu Sekulića koji sa suprugom i četvoro dece živi u parohijskom domu.Sveštenik Sekulić preneo je direktoru Petkoviću da je život u okruženju težak, ali da se trudi da kao sveštenik širi ljubav i ističe da u poslede vreme nisu imali većih neprijatnosti.

- Hvala Bogu u crkvi SV. apostola Petra i Pavla još uvek se čuju zvona, tako da malobrojni vernici koji su se ovde vratili imaju gde da dođu. U samoj varošici živi, pored moje porodice, još šestoro Srba, a u opštini Istok ima još sedam srpskih domaćinstava koji često svrate u svoj hram da porazgovaramo-ističe sveštenik Sekulić o dodaje da njegovi sinovi pohađaju osnovnu školu u dvanaest kilometara udaljenom Osojanu i da im najviše nedostaju drugovi sa kojima bi se mogli igrati.Posle obilaska crvke i porodice sveštenika Sekulića u Istoku, direktor Petković će obići i povratničku porodicu Ranka Sedlarevića u selu Dragoljevac gde će razgovarti sa meštanima a potom će u selu Dubrava posetiti osamdeset jednogodišnjeg povratnika radoja Pumpalovića koji je u poslednje vreme pretrpeo više napada.Petković će obići i Osojane, gde je izmeštena opština Istok, gde će posetiti Dom zdravlja ali i povratničku porodicu Stanka Ostojića .Inače, dvodnevna psoeta direktora Kancelarije za KIM sporovodi se uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!