MORA DA SE POJAČA ZAŠTITA SRPSKIH SVETINJA: Petar Petković drugog dana posete KiM obilazi opštinu Istok

D. Zečević

25. 05. 2021. u 14:10

DRŽAVA Srbija čini i učiniće sve da predstavi i međunarodnoj zajednici i javnosti u kakvom problemu se nalazi SPC, kakva je opasnost, pre svega za naše hramove, pogotovo one koje se nalaze na UNESKO-voj listi i nije tačno to da Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica, Bogorodica Ljeviška treba da budu skinuti sa liste ugroženih objekata na prostoru KiM.

МОРА ДА СЕ ПОЈАЧА ЗАШТИТА СРПСКИХ СВЕТИЊА: Петар Петковић другог дана посете КиМ обилази општину Исток

Foto: D. Zečević

Naprotiv, mora da se pojača prisustvo KFOR-a i svih onih koji obezbeđuju sve te crkve i manastire. Važno je da sačuvamo naše crkve, naše manastire, imovinu SPC, jer to naše kulturno blago, o kojem UNESKO mora da vodi računa zajedno sa državom Srbijom.

Ovo je danas izeđu ostalog rekao Petar petković direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju povodom zahteva prištinskih institucija da se četiri manastira sklone sa liste ugroženih verkskih objekata. Drugi dan posete Kosovu i Metohiji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković započeo je obilaskom crkve svetih Petra i Pavla u Istoku gde je posetio sveštenika Nebojšu Sekulića koji sa suprugom i četvoro dece živi u parohijskom domu.Sveštenik Sekulić preneo je direktoru Petkoviću da je život u okruženju težak, ali da se trudi da kao sveštenik širi ljubav i ističe da u poslede vreme nisu imali većih neprijatnosti.

- Hvala Bogu u crkvi SV. apostola Petra i Pavla još uvek se čuju zvona, tako da malobrojni vernici koji su se ovde vratili imaju gde da dođu. U samoj varošici živi, pored moje porodice, još šestoro Srba, a u opštini Istok ima još sedam srpskih domaćinstava koji često svrate u svoj hram da porazgovaramo-ističe sveštenik Sekulić o dodaje da njegovi sinovi pohađaju osnovnu školu u dvanaest kilometara udaljenom Osojanu i da im najviše nedostaju drugovi sa kojima bi se mogli igrati.Posle obilaska crvke i porodice sveštenika Sekulića u Istoku, direktor Petković će obići i povratničku porodicu Ranka Sedlarevića u selu Dragoljevac gde će razgovarti sa meštanima a potom će u selu Dubrava posetiti osamdeset jednogodišnjeg povratnika radoja Pumpalovića koji je u poslednje vreme pretrpeo više napada.Petković će obići i Osojane, gde je izmeštena opština Istok, gde će posetiti Dom zdravlja ali i povratničku porodicu Stanka Ostojića .Inače, dvodnevna psoeta direktora Kancelarije za KIM sporovodi se uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)