Mržnju prema Srbima Evropa ne želi da vidi, ekstremiste otvoreno podržavaju i katolički krugovi: Milorad Pupovac o situaciji u Hrvatskoj, dve nedelje uoči izbora

Jurica KERBLER

nedelja, 21. 06. 2020. u 13:00

Мржњу према Србима Европа не жели да види, екстремисте отворено подржавају и католички кругови: Милорад Пуповац о ситуацији у Хрватској, две недеље уочи избора
Atak na srpsku manjinu obnovljen čim su postali član EU. Vodeće stranke, ne samo desnica, nemaju hrabrosti da se suoče sa istinom
OD STALNOG DOPISNIKA - ZAGREB

DVE sedmice uoči izbora u Hrvatskoj dve najveće političke stranke, HDZ i SDP, vode neizvesnu utakmicu koja će 5. jula pokazati relativnog izbornog pobednika. Za to vreme, krajnja desnica nastavlja sa grubim napadima na manjinske stranke, pre svega SDSS i njenog predsednika dr Milorada Pupovca.

Lider Srba u Hrvatskoj upozorava, u razgovoru za "Novosti", da je reč o evropskom paradoksu, s obzirom na to da dovodi u pitanje ono na šta se Hrvatska obavezala za vreme prisutnih pregovora:

- Gotovo da nema evropske zemlji u kojoj se pred izbore ovako grubo napadaju manjinske stranke, kao što je sada u Hrvatskoj. To je paradoks našeg evropskog članstva. Kada je Hrvatska postala punopravna članica EU, pojedine stranke na čelu sa tadašnjim vođstvom HDZ su pokrenule i obnovile antisrpsku i kampanju protiv SDSS-a i ta kampanja traje do danas. Posledice kampanje su razorne, kako po srpsku zajednicu, tako i po demokratiju u Hrvatskoj.

MANDATI - U OVOM trenutku ne vidimo nijednu ozbiljnu konkurentsku političku stranku koja bi uzela mandate koje je do sada osvajao SDSS. Realno je da SDSS ponovo osvoji sva tri mandata - uveren je Pupovac.

* Čudno je da Evropa ne reaguje na napade na srpsku manjinu u Hrvatskoj, a bilo ih je napretek.

- Evropa zbog toga već skupo plaća cenu, a ako tako nastavi ta će cena biti još viša. Danas je to antisrpstvo, sutra će biti antisemitizam, prekosutra će na meti biti neke druge manjine i politički pokreti, antiliberalizam, antisocijalizam...

* Da li u EU vide razmere ovog problema u Hrvatskoj?

- Mislim da ne vide. Prvo, zato što mnogi još uvek Srbe gledaju kao loše momke i nasedaju na propagandu koja je stvarana za vreme rata i nakon raspada zajedničke zemlje. S druge strane, mnogi još nasedaju na priče koje dolaze iz naših zvaničnih krugova.

* Svedoci smo novog talasa napada na vas i SDSS, od strane pevača Miroslava Škore, Ruže Tomašić i mnogih drugih iz ekstremnih desnih krugova...

- Ne dolaze samo napadi iz kruga Škorine koalicije, dolaze i iz drugih desnih stranaka, dolaze iz krugova nevladinih organizacija bliskih Katoličkoj crkvi i dolaze iz različitih krugova u medijskom prostoru i šire se bez ozbiljnih javnih osuda i otpora onih koji imaju moć u rečima i delu.

* Nedavno smo na delu videli divljanje nazovinavijača koji su u Zagrebu izvesili stravičan transparent na kojem se poziva na ubistva srpskih žena i dece...?

- To što se dogodilo u zapadnom delu Zagreba dogodilo se 550 metara od direkcije hrvatske policije i 500 metara od policijske stanice Črnomerac. Neću reći da policajci nisu ništa preduzeli, već to pokazuje do koje su mere ti ljudi sigurni da na takvoj udaljenosti mogu da tako nešto čine. To i ne čudi, zbog podrške koja takvima dolazi od ekstremno desnih političkih stranaka, ekstremno konzervativnih katoličkih krugova i iz, nažalost, pravosudnih institucija koje legalizuju zlo.

CRNA INTERNACIONALA * Govorili ste nedavno o crnoj internacionali, šta podrazumevate pod tim?
- Ta crna internacionala je najopasnija za male narode, posebno za nas na jugoistoku Evrope, ali i za celu Evropu. To Evropa mora da vidi i na to da odgovori. Moraju i ključne institucije, i u Hrvatskoj i Srbiji.

* Saga sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" se nastavlja...

- Mnogi imaju udela u toj činjenici, mnogi koji bi trebalo da budu glas protiv toga. Vodeće političke stranke, a ne samo ekstremno desne, nisu imale hrabrosti do današnjeg dana da se suoče sa činjenicom šta je u ratu na hrvatskoj strani bilo dobro, a što loše.

* Da li će sve ono o čemu sada govorite biti presudno da se SDSS odluči sa kim posle izbora?

- Danas je veliko pitanje do koje mere mi uopšte možemo da učestvujemo u političkom životu u Hrvatskoj. Nakon toliko nastojanja da rešimo zaista teške probleme Srba u Hrvatskoj, koji još uvek nisu rešeni, i da doprinesemo tome da Srbi žive kao ravnopravni građani u Hrvatskoj i da se ne obnavljaju antisrpske politike koje su u pravilu i antievropske i antihrvatske, pred nama je veliko pitanje koliko mi zaista možemo percipirati u hrvatskom političkom životu. I koliku cenu plaćamo zbog toga.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

КИР СРБИН

21.06.2020. 15:17

Коначно Милораде, после три деценије си проговорио. Питање је зашто!?!?

Miki-Zg

21.06.2020. 18:24

@КИР СРБИН - Progovorio je i govori ovih 30 god. ,ali što može s 3 poslanika u Saboru .Bilo koja vlast je srbofobna i zarađuju glasove na ustaštvu , nacionalnoj mržnji da bi poslije kleptomanski potkradali Hr. i njezine građane !

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

21.06.2020. 21:29

@КИР СРБИН - A sto vam fali u Hrvatskoj? Ugledajte se u.vecinu gradana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj kojim srpstvo nije zanimanje, nego nacija. Ali s vasom /velikosrpskom/ stvarate sebi probleme i cinite sve da ce s vremenom biti Hrvati pravoslavne vjere.

slavko

22.06.2020. 20:56

@КИР СРБИН - Fali im sigurnost, sloboda, pravo na normalan i bezbedan zivot, da koriste svoje pismo da se ne plase da kazu sta su. Uostalom zbog toga je i poceo gradjanski rat u Hrvatskoj 90 tih godina. Izbrisali ste ih iako su do tada bili konstitutivni narod u Hrvatskoj.

Dusko

21.06.2020. 21:40

Pupovac je "otrcan" politicka figura ovih prostora. Dugo godina upotrebljivan i sa jedne i sa druge strane, jednostavno postaje politicki "sterilan."